Správa a údržba silnic Pardubického kraje spravuje 3150 kilometrů silnic druhých a třetích tříd. „Údržba takového množství kilometrů klade vysoké požadavky na techniku. V letošním roce jsme se proto rozhodli investovat do nové techniky na opravy povrchů a údržbu silnic v našem majetku více než padesát milionů korun. Doufám, že výsledky práce nové techniky ocení co nejvíce řidičů v regionu," sdělil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Kraj si od nové techniky slibuje zkvalitnění péče o svůj majetek. „Moderní technika zrychlí a usnadní údržbu silnic. Potřebných strojů a technologií se nám ale stále nedostává, proto se Pardubický kraj snaží na žádosti Správy a údržby silnic Pardubického kraje reagovat co nejrychleji a pozitivně," řekl při slavnostním zahájení prezentace náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za dopravu Jaromír Dušek.

V Moravské Třebové silničáři názorně demonstrovali postup při opravě komunikace a využili k tomu právě techniku nakoupenou Pardubickým krajem. „Ukázali jsme sestavu strojů, které pro tuto činnosti potřebujeme. Hosté mohli vidět frézování povrchu vozovky se samosběrem vyfrézovaného materiálu, následně zametení a pokládku asfaltové vrstvy včetně hutnění a dokončení prací pomocí ochranných pásek na krajnicích," popsal prezentaci ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec.

Na cestmistrovství však vystavili mnohem více strojů, včetně ramenové sekačky trávy, štěpkovače dřevní hmoty či nového traktor-bagru.Správa a údržba silnic Pardubického kraje je příspěvkovou organizací kraje. Byla zřízená pro zajišťování správy a údržby silnic druhých a třetích tříd v majetku Pardubického kraje. Částečně zajišťuje i údržbu vybraných silnic první třídy. Silničáři obhospodařuje na 3150 kilometrů silnic, 810 mostů, 51 podjezdů a jeden tunel. Organizace vznikla v roce 2002. V kraji má celkem patnáct cestmistrovství. 

(bn)