Podle šetření společnosti STEM/MARK má s některou z forem kyberšikany zkušenost necelá polovina dotázaných ve věku od 15 do 29 let. Problematikou kyberšikany se bude v pondělí zabývat policejní preventistka Hana Kaizarová na knihovnické besedě v aule svitavské Fabriky.

Právě mladí lidé před dvěma měsíci jásali u vánočního stromečku nad novými počítači, tablety a chytrými telefony. Tito noví obyvatelé domácností se rychle zabydleli. Živí sice nejsou, ale komunikují s námi či s našimi dětmi, leckdy hojnou měrou ovlivňují životy jednotlivců i celých rodin. Prostřednictvím internetu tyto technologické vymoženosti spojují s celým světem. Propojují nás jak s těmi, kdo nás chtějí vzdělávat, informovat a bavit, tak i s těmi, kdo mohou ubližovat.

Pozvání pro zloděje

Uživatelé internetu, a to nejen děti a mládež, velmi často podceňují rizika. „Lidé se na internetu obecně chovají často nezodpovědně. Nectí základní pravidlo, že citlivé nebo osobní údaje nezveřejňujeme. Ať se již jedná o dospělé nebo teenagery, platí, že obvykle nemyslí na to, že nelze zveřejnit své jméno a příjmení a doplnit je ještě informací o přesném bydlišti. Pečlivé střežení hesel k účtům, a to nejen bankovním, je pak samozřejmostí," uvedla preventistka svitavské policie Hana Kaizarová. Ostatně stejně nebezpečné je veřejné sdílení plánů na dovolenou či zveřejňování fotek, které zachycují drahé vybavení bytu.
Policie ve svitavském okrese naštěstí doposud nevyšetřovala trestný čin spáchaný na dětech a mladistvých výhradně prostřednictvím komunikačních technologií. „Policie je jen špička ledovce. K útokům samozřejmě dochází, ale ne v takové míře či intenzitě, aby byly trestným činem. V mnoha případech si postižení, děti i bez pomocí rodičů, dokážou často pomoct sami. Příspěvek blokují, nahlásí nevhodné chování provozovateli stránek," sdělila Hana Kaizarová.

Horká linka

K dispozici je také policejní linka, kde se dá nahlásit závadný obsah či aktivity na internetu.   Může se jednat o projevy rasové či národnostní nesnášenlivosti, podvodná jednání, šíření dětské pornografie, či jiné projevy, které by se mohly jevit jako trestný čin. Je nutné si však uvědomit, že ne každý nelichotivý výrok o vás budou řešit muži zákona. Vždy se nemusí jednat o trestný čin.
Méně závažný obsah nebo porušení pravidel provozovatele serveru můžeme oznámit na http://ohlaste.horkalinka.net nebo http://poradna.e-bezpeci.cz . „Tuto linku lze využít, jestliže například někdo na moje jméno vytvoří falešný profil, zveřejní moji fotografii nebo moje telefonní číslo, a to bez mého souhlasu," vyjmenovala Hana Kaizarová.

Anonymní prostředí

Pachatelé trestné činnosti jsou v anonymním prostředí internetu jako doma. Podle statistiky Policejního prezídia České republiky bylo v roce 2013 spácháno internetem a ostatními počítačovými sítěmi 3 108 trestných činů. Zhruba v polovině případů se jednalo o podvody. Z pětapadesáti druhů trestných činů se řada stala i ve svitavském okrese. Nejčastěji šlo o majetkové delikty. Všechny však měli na svědomí dospělí.

Oběti i viníci

Problematické chování na internetu se netýká pouze dospělých a ne vždy jsou nezletilí jen oběťmi. „Mladé dívky velmi rychle zjistily, že rychlým zdrojem příjmů může být vlastní tělo. V kraji už policie zaznamenala případ, kdy dívka, které ještě nebylo deset let, zpeněžila své fotografie, na kterých byla svlečená nebo jen v prádle," upřesnila Hana Kaizarová. Trestním oznámením skončilo i zneužití facebookové komunikace. Nedbalost při ochraně přístupových hesel k facebookovému profilu se nevyplatilo další slečně. Lechtivé fotografie, které měly zůstat v soukromí, díky mladíkovi, který se dostal k heslům, putovaly do světa. Naštěstí dívčina rodina brzy sama poznala, že se něco děje, přestože dívka sama blízkým nic neřekla.

Prověřování

Podezření, že v souvislosti s užíváním internetu dětmi není něco v pořádku, mají jejich rodiče prověřit. „Když se dítě začne chovat tajnůstkářsky, zaklapává počítač v přítomnosti dospělého, hlídá si čas, kdy nemůže u počítače chybět, začne mazat historii navštívených stránek nebo se chová jinak než obvykle, je vhodné zjistit proč. Rodiče jako zákonní zástupci mají právo kontrolovat chování svých dětí, a to i na internetu," zdůraznila Hana Kaizarová.

Používání internetu v rodině by se mělo řídit vzájemně respektovanými pravidly. „Mnozí rodiče ve snaze chránit svoje děti před závislostí nebo nebezpečími na síti hledají kontrolní opatření zaměřená výhradně na oblast elektronické komunikace. Zakazují, kontrolují. Takto vytvořené schéma může sice přispět k ochraně dětí, ale jedině, pokud je součástí širší a dlouhodobé výchovy směřované k vzájemnému respektu a porozumění,"   komentoval Erich Stündl, svitavský koordinátor prevence kriminality.

Závislost

Na síti totiž může na slabší jedince číhat ještě další nebezpečí, závislost. Závislost na virtuálních drogách – televizi, počítačových hrách, internetových sítích, mobilních telefonech se nazývá netolismus. Je typickou závislostí u osob mladších 26 let. „Pouze zdravé vztahy v rodině jsou zárukou ochrany před projevy netolismu, stejně jako jiných typů rizikového chování. Snažme se s našimi dětmi prožít společně volný čas, tím jim poskytneme nejvíce," dodal Erich Stündl.

Domorodci na netu

Zatímco rodičovská veřejnost na počítačích nevyrůstala, o dětech 21. století se to říci nedá.  Pokud si rodiče nejsou jistí, co jejich potomci na počítači a na sociálních sítích dělají, a chtějí se aspoň trochu orientovat, mohou přijít v pondělí 24. února od 16. hodin do auly Fabriky na přednášku Hany Kaizarové. Besedu na téma kyberšikana pořádá Městská knihovna ve Svitavách. Je určená výhradně pro rodiče. Děti by měly zůstat raději doma, byť třeba s chytrým telefonem nebo tabletem v ruce.

SYLVA HORÁKOVÁ