Nejinak tomu bylo ve svitavském seniorcentru. Obyvatelé tohoto zařízení mají zdravotní problémy, mimo jiné se jim i špatně chodí. Zdolat cestu k výtahu a pak ještě do volební místnosti by pro ně znamenalo velké vypětí sil. Proto se komisaři ze čtvrtého volebního okrsku v sobotu ráno vydali s přenosnou urnou za nimi. Nezapomněli ani na seznamy se jmény voličů. „O volby v seniorcentru požádalo šestnáct občanů," potvrdila komisařka Zuzana Čuprová. Vzali s sebou také náhradní volební lístky.

Dva komisaři s přenosnou schránkou prošli všemi pokoji, aby umožnili volbu těm, kteří ji nevzdali. „Vždycky jsem volila. Každý má volit. Musí přece vědět, co se děje. Všichni mají právo rozhodnout. Ti, co nevolí, pak jenom nadávají," poznamenala šestaosmdesátiletá Jindřiška Stloukalová. Tak jako při všech předchozích volbách i tentokrát nezaváhala. Jistou rukou vytáhla hlasovací lístek ze své obálky a vložila jej do té volební. Tu pak pevně rozhodnutá vhodila do urny. „Neměla jsem těžké rozhodování. Věděla jsem, koho volit," uvedla volička.

Žádné volby nevynechal ani šestašedesátiletý Zdeněk Štika. „Je to naše občanská povinnost. Když člověk ví, koho chce volit, tak je to jednoduché. Volím vždycky stejně," přiznal muž. Myslí si ale, že se situace nezmění ani po předčasných volbách. „Bylo by to potřeba, ale teď to bude roztříštěné. Do voleb šlo mnoho stran a hnutí. Když se dříve nedokázaly domluvit tři subjekty, tak se těžko domluví, když jich bude ještě víc," konstatoval Zdeněk Štika.