Ve svitavské nemocnici si senioři včera vyzkoušeli nový projekt, který jim má zpříjemnit pobyt a také zlepšit náladu. Společně s galerijní pedagožkou Pavlínou Širokou si mohli vyzkoušet tvorbu koláží a také záložek do knížek. Podle ohlasů zúčastněných jim to šlo velmi dobře. „Je to vyplnění času a hlavně při společných setkáních vzpomínají a vrací se do let před nemocí. Doslova ožijí," zhodnotila efekt výtvarné dílny staniční sestra Alena Petrželová. Její slova potvrdila i jedna z účastnic. „Rozhodně se mi to líbí. Máme kratší lenošení," řekla seniorka. Mimo jiné přiznala že má ráda květiny a přírodu. Na svých kolážích použila i sportovní motivy. „Ze sportu nemohu nic dělat, ale mám ráda, když se hráči při hokejových utkání mlátí," přiznala s humorem.

Pochvalu si celá skupina zasloužila i od lektorky. „Byli moc šikovní a vše zvládli na výbornou," zhodnotila práci Pavlína Široká z Východočeské galerie v Pardubicích.

Senioři na LDN nemají příliš mnoho příležitostí k vyžití. I když se personál snaží zprostředkovat jim každý měsíc nějakou zážitkovou terapii. Nápadů mají doktoři i sestry mnoho, ale není jich dost, aby mohli například častěji jezdit na vycházky. „Pomohli by i dobrovolníci. Nebráníme se častějším návštěvám," vyjádřila prosbu Alena Petrželová. Ta zároveň vyjádřila vděčnost za besídky o svátcích, které připravují děti ze škol. Radost tak může udělat každý, kdo má dobrý nápad a chuť věnovat radost těm, kteří ji dávali po celý život současné generaci rodičů a jejich dětí.