Při sběru bylinek narazila Chrudimačka Alena Koudelková na podivné útvary rostoucí těsně pod povrchem země. Když je vyjmula z půdy, nechtěla věřit svým očím. Nejsou to lanýže?

„Houba je po rozkrojení uvnitř světlá a vyznačuje se krásnou kresbou. Rychle se ale sesychá,“ popisuje svůj nález šťastná žena. Neprodleně se tedy vypravila s pěti oválnými útvary, vzhledem připomínajícími malé brambory, do známé chrudimské restaurace. „Ano, jde o bílé lanýže,“ potvrdil jí tamější personál. Stejný verdikt nakonec vyřkl i hlinecký amatérský mykolog Jiří Laštůvka. Ten zároveň potvrdil, že se jedná o zcela ojedinělý nález.

Lahůdka s vejci

Kromě bílých lanýžů existují i lanýže černé, mezi kulináři jsou ale vysoce ceněné oba druhy. Kilogram lanýžů se proto v závislosti na velikosti a kvalitě prodává obvykle za 30 až 120 tisíc korun. Alena Koudelková si tak nyní pochutná pravděpodobně na jednom z nejdražších menu ve svém životě.

„O prodeji hub neuvažuji, raději dám ochutnat rodině. Bylo mi řečeno, že nejlepší způsob úpravy této delikatesy je společně s vejci. Tak poslechnu rady odborníků,“ uzavírá Koudelková.

A kam se v Chrudimi na lanýže vypravit? „Prozradím jen tolik, že se jedná o jižní okraj města ve směru na Slatiňany. Víc ale neřeknu, lidé jsou nenechaví,“ usmívá se nálezkyně.