Prase divoké je poměrně velký sudokopytník. „Dospělí samci dorůstají délky až sto osmdesát centimetrů a mohou vážit i dvě stě kilogramů," říká Josef Zelený, vedoucí vendolské záchranné stanice. Divočák patří k všežravcům. U nás se vyskytuje většinou v lesích. Než ze selete vyroste mohutný kolos na nízkých nohách, trvá to několik měsíců. „Mládě při narození váží okolo jednoho kilogramu," vysvětluje vedoucí stanice.

A právě jedno takové malé selátko je nyní v péči záchranářů. „Běhalo po silnici u Koclířova. Lidé ho chytili a dovezli k nám do stanice," vzpomíná Josef Zelený.

V ohrožení života

Jen několik hodin staré mládě mělo hodně velké zdravotní potíže. „Se seletem jsme byli až na veterinární klinice v Hradci Králové, protože mělo silnou kokcidiózu. To je nemoc, kterou způsobují parazité přemnožení v trávicím ústrojí zvířete," říká Josef Zelený. Jeho stav byl vážný. Hrozilo, že uhyne. „Bylo nafouknuté, nefungovalo mu zažívání, netrávil potravu. V podstatě pomalu umíralo," konstatuje Josef Zelený.

Mládě má dnes dva měsíce a je mu lépe. Od počátku dostávalo tu nejlepší péči. „Když bylo úplně malinké, dávali jsme mu vodou ředěné mléko, piškoty. Dnes už může sníst všechno, brambory i kousek banánu," říká vedoucí stanice. Sele patří ke zvířatům, která ve stanici zůstanou natrvalo. „Savci se fixují na člověka. Sele už je ochočené. Do volné přírody se vrátit nemůže," dodává Josef Zelený.