Už dnes mají filatelisté v kalendářích zaškrtnutý jeden prodloužený víkend, a to od 25. do 28. září. V této době se ve Svitavách uskuteční soutěžní výstava poštovních známek. „Bude to významná filatelistická akce v České republice svého druhu jediná v letošním roce," informoval Miloš Pešek, předseda svitavského klubu filatelistů.

Na své si přijdou i sběratelé. Už dnes má Klub filatelistů ve Svitavách pro ně připravenou  známku s přítiskem na kuponu a dokonce celý devítiblok třídy „V". „Akademický malíř Pavel Rak pro nás udělal návrh „Říkají mi Modrý Mauricius". Nechybí na něm ani logo výstavy s Ottendorferovým domem," uvedl předesa klubu.  Výstava připomene památku významného svitavského rodáka a mecenáše Valentina Oswalda Ottendorfera, zakladatele německé knihovny. Proto je dům na logu.

Česká pošta vydá k výstavě obrázkovou pohlednici s přítiskem. V době konání výstavy bude na korespondenci ze Svitav používáno příležitostné razítko s jejím logem.

Pro filatelistickou výstavu zapůjčí prostory svitavské muzeum. „V prvním patře bude samotná výstava.  V přízemí bude expozice Poštovního muzea z Prahy, které zapůjčí relikvie, které se vztahují k historii svitavské pošty a poštovnictví vůbec," poznamenal Miloš Pešek. Pořadatelům se tak podařil ojedinělý kousek. Poštovní muzeum totiž podobné akce nedělá.

U příležitosti výstavy se ve Fabrice uskuteční celodenní burza, a to i pro ty, kteří sbírají staré pohlednice, obálky a podobné věci. Naplánované jsou rovněž odborné přednášky a besedy. Spolupořadatelem výstavy je Klub přátel esperanta ve Svitavách. Jeho členové se  budou prezentovat svými filatelistickými exponáty.