„K malování kraslic jsem se dostala náhodou, když jsem se ve dvaceti letech přistěhovala do Brna. Pode mnou v bytě bydlela paní z Borkovan, které jsou tradicí vyškrabávaných kraslic známé. Jednou mi řekla: Pojď si to zkusit. Tak jsem to vyzkoušela a už mi to zůstalo. A letos je to už třicet let," vzpomíná Šárka Vávrová.

Její vajíčka jsou krásná, zdobí je rozmanité vzory a za tou nádherou stojí hodiny práce. „Slepičí vajíčko zdobím asi hodinu, husí tři hodiny a s pštrosím si hraju dvacet hodin," říká malérečka z Malé Hané. Snaží se dodržovat etnografická pravidla a nevymýšlet na kraslice básničky, drží se tradičních veršíků. Vzory nachází všude kolem sebe. „Člověk se musí umět dívat. Motivy jsou v přírodě, na obrazech a některé jsou moje vlastní. Většinou ale dělám květinové vzory," podotýká Šárka Vávrová. Velikonoce pro ni znamenají především hodně práce s kraslicemi a úklid prý přichází na řadu až po svátcích.

Kraslici od malérečky Šárky Vávrové má doma i herec Zdeněk Svěrák. Umění šikovné ženy ocenila i atletka Dana Zátopková, která jí věnovala před lety rydlo.