Zájemci přistoupili i na tvrdé podmínky. „Uživatelé musí dodržovat pravidla, která kromě jiného nedovolují více než 0,5 promile alkoholu,“ uvedla vedoucí Šance Sandra Pařízková. Počty bezdomovců na náměstí Míru se snížily, především se jich spousta zapojila do pracovního procesu.

„Velice mě těší, že se podařilo lidi dostat k práci. To vnímám jako hlavní přínos,“ sdělil svitavský starosta David Šimek. Lidé bez domova se podílejí na úklidu města, hřišť či okolí velkých obchodů. Tato sociální rehabilitace, během níž osoby pracují v tréninkových zaměstnáních, je pouze jednou ze služeb, které Šance nabízí.

Denní centrum vede

Největší zájem byl prozatím o nízkoprahové denní centrum, které využilo za půl roku 71 osob. Na pomyslném druhém místě se těsně umístila noclehárna, kam přišlo 68 lidí. Pobyt stojí třicet korun, které lze zaplatit z odměn za práci.

S odstupem následuje azylový dům. Ve sledovaném období ho využilo deset lidí. Poslední z nabízených služeb jsou terénní programy. Ty se soustředí na osoby ze sociálně vyloučených lokalit. Do programů se zapojilo 48 lidí, z nichž 40 bylo přímo ze Svitav. I tato čísla vyvracejí dřívější obavy, že se do města budou stahovat bezdomovci z celé republiky. Většina zúčastněných je totiž ze Svitav a nejbližšího okolí.

Ke zlepšení situace ve městě pomohla i protialkoholní vyhláška. „V době jejího vzniku se objevily obavy obyvatel, že si nebudou moci na náměstí ani otevřít pivo. Tento problém ale kupodivu vůbec nenastal. Reálně jsme ji ale aplikovali na několika problémových občanech, kteří vyhlášku nerespektovali a popíjeli alkohol na náměstí,“ konstatoval starosta Šimek.

Ilustrační foto.
V Jevíčku opravují kostel, hradby i synagogu