Soutěžící šlapali ve vodě oblázky a ohřáli se v salionáriu

Tentokrát Milada Anýžová, Jaroslava Neužilová a Milan Pavliš vyrazili do salionária a užili si také Kneippovy koupele.

Voda a oblázky

Jedná se o vodoléčbu s využitím střídavého působení teplé a studené vody. To podporuje tkáňový metabolismus a prokrvení. Pohodlně se usadíte na lavici se dvěma vaničkami, které jsou umístěny před ní na zemi, jedna z nich je naplněna studenou vodou a druhá teplou vodou, dno je vystláno oblázky.

Celá procedura spočívá ve střídání nohou v teplé a studené vodě. „Bylo to úplně super. Zase se cítím o čtyři, pět let mladší. Koupele mi dost pomohly i palec na noze mě přestal bolet. Jsou skvělé," řekla bezprostředně po koupelích Milada Anýžová z Opatovce.

Teplíčko

Již podruhé byla na Kneippových koupelích Jaroslava Neužilová. „Předem jsem věděla, do čeho jdu. Bylo to moc příjemné. I salionárium bylo bezva, krásně jsem se prohřála. Se saunou se to nedá srovnávat. Mám pěkně prohřátý organismus, líbilo se mi to," uvedla Jaroslava Neužilová z Litomyšle.

Nadšený byl také Milan Pavliš z Jedlové, který absolvoval Kneippovy koupele poprvé v životě, ale určitě si je rád zopakuje. „Zatím jsem takovou proceduru nepotřeboval, protože jsem relativně zdravý. Ale asi s tím nyní začnu. Koupele mi pěkně prokrvily nohy, hezky jsem si pošlapal oblázky. Paráda. Salionárium bylo taky fantastické, pak jsem si ještě zašel na terásku, prostě vynikající," liboval si Milan Pavliš.

Jsme za půlkou

Soutěžící jsou za polovinou procedur a už na sobě cítí změny. Některé si určitě chtějí zopakovat.

Milada Anýžová, Opatovec:

„Dala bych si to všechno ještě jednou. Je to moc fajn. Nejlepší zatím byly pro mě asi Kneippovy koupele a taky pára a vířivka. To jsem si tedy lebedila. Moc si to užívám. Nemám žádné potíže, cítím, že jsem vyčištěná. Všechny důchodce bych na tyhle procedury nahnala a ne furt brečet a brát nějaké tabletky. Každý si stěžuje, kolik peněz dá za léky, ale ty procedury jsou úžasné a přitom je důchodci moc nevyužívají."

Jaroslava Neužilová, Litomyšl:

„Mám radost, že jsem překonala strach a šla na masáže. Za to paní masérce Aleně Mistrové moc děkuji. Jinak bych totiž na masáž už asi do konce života nešla. Teď vím, že si je určitě zopakuji. Moc mi pomohla."

Milan Pavliš, Jedlová:

„Každá procedura má něco do sebe. Hodně se těším na vichy zábaly, ale jinak si vše užívám a je to vynikající. Každý den po proceduře jsem takový nadlehčený, svěžejší, prostě úplně jiný člověk."

Co je salionárium

V salionáriu lze vytvořit prostředí jako u moře nebo na horách. Používá se k tomu ionizovaný kyslík a solný roztok, který je rozptýlený po prostoru salionária.

Salionárium v relaxačním centru Savitar v Litomyšli lze vytopit až na šedesát stupňů Celsia, ale nefunguje jako sauna. Naopak prohřívá svalstvo spíše zevnitř, proto je vhodné ho kombinovat s nějakou masáží.

Báječné uvolnění těla na masáži

Trojici našich soutěžících čeká šestá procedura. Tentokrát se vydají do relaxačního centra Savitar v Litomyšli na masáže.

Trojici našich soutěžících čeká šestá procedura. Tentokrát se vydají do relaxačního centra Savitar v Litomyšli na masáže.

Masáž je stará metoda využívaná k uvolnění, rehabilitaci a regeneraci těla i ducha. Její rozvoj zasahuje až do vyspělých civilizací Starého Egypta, Číny a Indie. Masáže jsou většinou vnímány jako příjemná forma uvolnění, mají i rehabilitační a terapeutické účinky. Ideální stav je, pokud masáž působí preventivně. Může ale řešit i konkrétní problém. Jak relaxovali pod rukama masérky Aleny Mistrové naši soutěžící, se dočtete již za týden!(sa)