Leonka oslavila na začátku srpna první narozeniny. Na první pohled je to děvčátko jako každé jiné. Směje se, tulí se ke své mámě nebo tátovi. I když by mohla v klidu vyrůstat, přece jen to nemá tak jednoduché. „Zdravotní problémy měla Leonka už od narození. Po třech dnech lékaři zjistili, že má srdeční vadu," vzpomínala maminka Lada Báčová. To však nebyla jediná překážka, kterou osud malé slečně postavil do cesty.

Srdíčko nestíhá

O pár měsíců později se potvrdilo další zjištění. Podle Lady Báčové se u Leonky objevila plicní hypertenze. „Do plic se Leonce hrne moc krve, a tak její srdíčko nestíhá. Musí být připojená na kyslíkový přístroj. Bez něho by to nezvládla. Bez kyslíku modrá až fialoví," popisovala problémy máma roční holčičky.

O malé Leonce se od pracovníků městského úřadu dozvěděla i svitavská charita. V té chvíli přišli na řadu tříkráloví koledníci, respektive výtěžek z jejich koledování. „Začali jsme ve věci okamžitě jednat. Bylo jasné, že pomůžeme. S podobným případem jsme se setkali poprvé," uvedla ředitelka svitavské charity Blanka Homolová. Charita podává pomocnou ruku lidem, kteří ji potřebují. Navštěvovali rodiny po požárech, v minulých dnech pomáhali s vysoušeči v Radiměři, kterou zasáhly přívalové deště. Jsou v kontaktu i s ostatními obcemi. Tentokrát však zakoupili přístroj, který bude velkým pomocníkem pro malou holčičku. „Pořídili jsme pro ni saturační přístroj. Použili jsme prostředky z Tříkrálové sbírky. Každý rok necháváme peníze na přímou pomoc. Tohle je jeden z nejkrásnějších darů, jaký jsme kdy mohli dát," poznamenala Blanka Homolová.

Saturační přístroj měří nasycení krve kyslíkem a srdeční frekvenci. „Když ho budeme mít doma, budeme moci měřit saturace, tedy jak je na tom s kyslíkem, nebo bez kyslíku. Pomalu bychom pak mohli zkoušet kyslík vysazovat," vysvětlovala maminka holčičky. Podle Lady Báčové bez kyslíku by Leonka zátěž nezvládala. Bez přístroje zatím být nemohou. Pokud budou mít přehled o nasycení krve kyslíkem, budou se moci přesvědčit o tom, jak na tom holčička je. „Budeme moci třeba i snižovat dávky, nebo vyzkoušet i koupání bez hadiček," poznamenal tatínek Michal Lukášek. Ty jinak Leonku stále doprovázejí.

Všichni mají z pořízení přístroje, který stál zhruba dvanáct tisíc korun, velkou radost. „Trvalo by nám delší dobu, než bychom ho sami pořídili," poznamenal Leončin táta. Rodina čeká, jak se bude nemoc dál vyvíjet. „Plicní hypertenzí trpí spousta lidí, většinou se ale projevuje až v pozdějším věku, hlavně u seniorů," upřesnil Michal Lukášek. S nemocí se lidé nerodí. Mezi postiženými touto chorobou jsou převážně ženy.

Zásluhu na pořízení saturačního přístroje mají i pracovníci svitavského sociálního odboru. Kdyby neinformovali charitu, holčička by dnes asi přístroj neměla. „Jsem ráda, že se nám podařilo v rámci možností takovému broučkovi pomoci," dodala Lenka Bekeová z odboru sociální péče. Přístroj je takovým dodatečným dárkem k Leončiným prvním narozeninám.