Pamětníci si dodnes vybavují omezení prodeje dětské mléčné výživy a mléka v květnu 1986. Problematická byla i zvěřina, lesní plody, hlavně houby, a listová zelenina. To byly asi jediné reálné důsledky černobylské havárie a zvýšeného spadu radiace v Česku.

Nejvyšší byl v pásu od severní Moravy přes Vysočinu do jižních Čech, okrajově tedy postihl i Pardubický kraj. Koncentrace radioaktivních prvků se sice zvýšily až několikanásobně, přesto nikde v Česku nedosáhly kritických hodnot, aby bylo nutné činit protiopatření. To potvrdily i výzkumy po roce 1989. Šlo o radioaktivní jód, který má jen několikadenní poločas rozpadu. Zvláště u dětí ale mohl způsobit onemocnění štítné žlázy. Spad obsahoval také cesium, které má třicetiletou dobu rozpadu. V některých potravinách je kvůli tomu dodnes zanedbatelné množství cesia z Černobylu. Jde právě o zvěřinu, houby a lesní plody, koncentrace ale nejsou zdravotně závadné.

„Jsme na polovině aktivit cesia. Za dalších třicet let to bude čtvrtina a tak dále,“ uvedla šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Budoucí řezníci se ve čtvrtek v Poličce utkali na soutěži Řeznická sekyra 2019.
OBRAZEM: Nejlepší řezníci jsou v Poličce