Opravdu už záchranáři nebudou vyjíždět z Litomyšle?

„Pokud dopustíme i toto, pak můžeme očekávat, že kraj v Litomyšli skutečně postupně zruší veškerou lékařskou péči. To už se ale z Litomyšle stane město pro turisty a „na podívání", ale rozhodně ne pro život," pokračuje Petra Černá. I další diskutující se zaobírají rušením výjezdového stanoviště záchranné služby na základě zaručené informace.

Diskuze radních města s krajskými

Dotaz ohledně rušení stanoviště se dostal také na stůl radním. Místostarosta Radomil Kašpar se v uplynulém týdnu setkal s náměstkem hejtmana Romanem Línkem, který má na starosti krajské zdravotnictví, aby dané téma prodiskutovali. „Byl jsem ubezpečený, že kraj žádný takový krok nepřipravuje a že rychlá lékařská pomoc bude v Litomyšli zachovaná," konstatuje místostarosta. Je přesvědčený, že fámy nikomu neprospívají. „Myslím, že podobné poplašné zprávy nepřispívají ke klidu na práci a nedivím se, že jsou někteří lidé v nemocnici nervózní."

Záchranka není nemocnice

Rušení oddělení v Litomyšlské nemocnici je vážné téma. Litomyšlané proti tomu stále protestují. Na krajský úřad proti tomuto kroku dorazila dokonce petice, kterou podepsalo několik tisíc lidí. Diskuze ve městě a na internetové síti neutichají. Vymyšlené rušení výjezdové stanice záchranky však s nemocnicí a předešlými kroky kraje nemá nic společného. „O rušení litomyšlské výjezdové stanice zdravotnické záchranné služby mne nikdo neinformoval. Jedná se ale o úplně jiný subjekt. Záchranná služba Pardubického kraje je samostatná příspěvková organizace patřící Pardubickému kraji," uvádí ředitel nemocnice Libor Vylíčil.

Posádky neruší, ale zřizují

Poplašné zprávy vyvrací také pardubické vedení záchranky. „Pokud budu ředitelem Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje, budeme nové posádky zřizovat, jako těch pět za poslední tři roky, nikoliv je rušit," zdůrazňuje šéf záchranářů Pavel Svoboda. S pomluvami má patrně zkušenosti. „Fámy kolující po Pardubicích, Praze, Svitavách nebo Litomyšli jdou mimo mne," dodává ředitel záchranky.

Čtenáři diskusních fór na internetu a zejména obyvatelé Litomyšle tak mohou být zcela v klidu. Záchranku z Litomyšle nikdo vyhánět nebude, a tak životnímu standardu v oblasti zdravotní péče újma nehrozí.

(pšp, kk)