VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Rozhovor s Markétou Hrubešovou: Po dlouhém natáčení se těším až něco uvařím

Litomyšl - Krásná žena a milovnice jídla. Markéta Hrubešová se klaní před M. D. Rettigovou.

21.5.2018
SDÍLEJ:

Gastroslavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové v Litomyšli.Foto: Deník/ Iveta Nádvorníková

Maso, to je pro mě požehnání,“ tvrdí herečka Markéta Hrubešová. Na gastroslavnostech v Litomyšli ji lidé v sobotu viděli u plotny hned dvakrát. Připravila mladého jelínka s dýňovým pyré, chřestem a houbami. Na druhou lahůdku si přivezla svoji domácí hořčici, kterou využila u krkovice s naloženou červenou cibulí a baby špenátem.

Jste potřetí na gastroslavnostech Rettigové a vydala jste i kuchařku s jejími recepty. Jaký je váš vztah k Magdaleně Dobromile Rettigové?
Respekt, obrovský. Tím slovem začínám i tu svoji kuchařku s jejími recepty. Čím víc jsem Rettigovou poznala, tím víc jsem se před ní skláněla níž a níž, protože byla úžasná žena a kuchařka. Byla první a z ní pak vycházeli ostatní. A nakonec - dodnes podle ní šéfkuchaři vaří, protože opravdu měla recepty funkční a dokonalé tak, že jsou i po dvou stech letech použitelné.

Měli jste doma starou kuchařku, co napsala Rettigová?
Samozřejmě. Myslím, že se najde v každé domácnosti. Když jsem dělala rešerše, tak jsem vždycky viděla u babiček poloroztrhané výtisky, pokapané tuky a zaprášené, ale to je naprosto dokonalé.

Které její recepty máte nejraději?
Jsem hodně masová, takže se mi velmi líbí recepty z telecího masa. Tehdy se vařilo hodně a teď se to pomalu vrací. V původní kuchařce je komplet asi 1700 receptů. Opravdu jsem všechny pročetla, prošla a pak jsem udělala výcuc, co by bylo zajímavé i dnes, co by se dalo vařit. Ve své knížce jsem nechala taky původní recept.

Jste masová, ale Rettigová také hodně pekla sladké.
Musela jsem se naučit i péct. Než jsem se do krásného dobrodružství napsat kuchařku pustila, věděla jsem, že Rettigová existovala, a znala její větu „vraž do toho…“ Jenže jak jsem ten poklad otevřela, tak jsem vše pochopila.
Bylo to hodně o množství, ale tehdy se vařilo pro jiné počty lidí. Dnes vaříme pro tři nebo čtyři lidi v rodině, ale tehdy se vařilo i pro čeládku. U stolu běžně zasedalo okolo dvanácti lidí. A navíc to neměli každý den a museli tvrdě pracovat na poli. Mohli přijímat máslo a sádlo ve větším množství.

Každý doma vaří, ale jak jste se dostala k vaření, ze kterého vznikají vaše kuchařské knihy?
To je obrovská láska. Vaření vás musí bavit, musí tam být vášeň. Začala jsem vařit relativně pozdě, někdy kolem 22 let. Jako že bych od devíti let stála za sporákem, tak to ani náhodou. Dodnes mě to mrzí, protože moje babička byla excelentní kuchařka.
Vyčítám si každý den, když jsem s ní seděla v kuchyni, že jsem si aspoň něco nenapsala. Ale možná i to, že jsem ji viděla, jak vaří, ta pohoda, do mě vnesly zážitek, že dobré jídlo rovná se rodina, láska. Nejdříve se o mém vaření dozvěděli známí, pak jsem dělala kuchařské pořady, začala psát knížky…

Je pro vás vaření relax?
Fyzicky rozhodně ne. Klobouk dolů před kuchaři, kteří to mají každý den. Málokdo si uvědomí, že je to náročné, celý den stojí na nohou, horko… Ale psychicky je to pro mě ohromný relax. Baví mě to. U vaření odpočívám od herectví a naopak, když dlouho natáčím, tak se těším, až si stoupnu k plotně. Svrbí mě ruce a těším se, až si něco uvařím.

Dagmar Pecková říkala, že u vaření zpívá. Opakujete si taky u plotny role?
Na to nemám kapacitu. Soustředím se jen na vaření a opačně na pódiu nemůžu myslet na žádný recept.

Z vlastní zkušenosti vím, že děti jsou nároční strávníci. Sní vaše dcera všechno?
Mám to štěstí, že ano. Ovšem hodně taky záleží, jak k jídlu přistupujeme my dospělí. Když řekneme před dítětem, že nám něco nechutnalo, logicky to opakuje. Odmalička jsme spolu s dcerou vařily, ochutnávala, viděla, že vše jím s chutí. Když viděla, co máme my, chtěla to taky. I proto jsem napsala svoji poslední knížku Pan Brambora a jeho kamarádi. Je o tom, abychom děti dostaly zpátky do kuchyní od počítačů a tabletů. Rodiče mi posílají fotky, jak s nimi děti vaří a jsou šťastné a pyšné.

Autor: Iveta Nádvorníková

21.5.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Obsluha strojů 12 200 Kč Obsluha strojů na balení, plnění a etiketování Obsluha strojů na balení, plnění a etiketování. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 17. Poznámka: NABÍZÍME: PP na dobu určitou 3 měsíců, KONTAKT: telefonicky. Pracoviště: T & t - trade investments s.r.o. - opatov, 569 12 Opatov v Čechách. Informace: Marie Lorencová, +420 461 611 357. Zdravotnictví - Zdravotnictví Sociální pracovník 21 300 Kč Sociální pracovníci v oblasti péče o zdravotně postižené Sociální pracovník. Požadované vzdělání: vyšší odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 21300 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: NÁPLŇ PRÁCE: práce s mentálně postiženými klienty, POŽADAVKY: odborná způsobilost dle zákona č. 108/2006 § 110, práce na PC, řidičský průkaz sk.B, zdravotní způsobilost, dobré komunikační dovednosti, pozitivní přístup, schopnost pracovat v týmu i samostatně, spolehlivost, trestní bezúhonnost, zodpovědnost, ochotu k průběžnému vzdělávání, flexibilita, kreativita a empatie, praxe v oboru výhodou, NABÍZÍME: PP na dobu určitou, KONTAKT: e-mailem (označit žádost: výběrové řízení). Pracoviště: Domov na rozcestí svitavy, Tkalcovská, č.p. 381, 568 02 Svitavy 2. Informace: Jaroslava Filipová, +420 468 008 104. Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Pracovník ostrahy 10 800 Kč Pracovníci ostrahy, strážní Pracovník ostrahy. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 10800 kč, mzda max. 12600 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: NÁPLŇ PRÁCE: pracovní náplň se odvíjí od požadavku zákazníka, POŽADAVKY: čistý trestní rejstřík, vyhrazeno pro osoby OZP, NABÍZÍME: odměny za spolehlivost, svědomitost a nízkou nemocnost, zajištění osvědčení o získání kvalifikace, vstupní jednorázová odměna ve výši až 5.000 Kč, stravenky, ošatné, Flexi pasy, KONTAKT: telefonicky (8-15h), e-mailem. Pracoviště: Eagle eyes a.s. - moravská třebová, Svitavská, č.p. 1599, 571 01 Moravská Třebová 1. Informace: Renata Chytilová, +420 724 235 476. Stavebnictví - Stavebnictví Stavební a provozní elektrikáři 19 700 Kč Stavební a provozní elektrikáři Elektrikář, servisní technik potrubních rozvodů a zdravotnických prostředků. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 19700 kč, mzda max. 37000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Vhodné pro osoby zdravotně znevýhodněné., , NÁPLŇ PRÁCE: provádění trubkových, můstkových, lištových a průmyslových elektroinstalací - platná vyhláška 50 §5/§6 a více výhodou, provádění montážních a servisních prací, proměřování el. obvodů a provádění zkoušek dle platné legislativy, provádění zápisů do montážních deníků, vyhotovování servisních protokolů včetně výkazů provedených prací, jednání se zákazníkem, NABÍZÍME: příspěvky na stravování, po dohodě možnost volných pátků, výstavba zaměstnaneckých bytů, KONTAKT: osobně ( Široký Důl č.p. 200 6-14h), telefonicky (6-18h), e-mailem. Pracoviště: Flídr medical s.r.o., 572 01 Polička. Informace: Karel Flídr, +420 736 613 020.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Sbory z regionu oslavily společně výročí republiky.
7

Sbory z regionu oslavily společně výročí republiky

Ilustrační foto:

Kraj šetří miliony korun za vytápění a osvětlení

Céčko ztratilo šlágr v Boršově

Svitavy /III. TŘÍDA/ - Nejen tahák kola, ale vůbec celého podzimu v nejnižší okresní fotbalové soutěži, nadto místní derby. To bylo střetnutí druhého s prvním a lze říci, že nezklamalo, nepostrádalo náboj, mělo dobrou kulisu a bylo napínavé do poslední minuty.

Zachtělo se mu ryb, teď ho ale hledají policisté

Moravská Třebová – Nepovolené rybaření vyšetřuje policie. Ta žádá veřejnost o pomoc při pátrání po muži na fotografii.

Litomyšlané slavili výročí ve slovenské Levoči

Litomyšl - Zástupci Litomyšle slavili výročí republiky i u přátel na Slovensku.

Požár lyské Kovony a hromadná nehoda v tunelu: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve dnech 15. a 16. října 2018.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT