Romští obyvatelé města využívají pomocnou ruku sociálních pracovníků. „Pomáháme těmto lidem, aby se začlenili do společnosti," uvedla Markéta Pavlíková, sociální pracovnice. Službu využívá patnáct občanů ze sociálně vyloučených romských lokalit. Ty jsou v městských částech Lány a Lačnov.

Ve spolupráci se svitavským sociálním odborem byly vybrány rodiny, do kterých pracovnice pravidelně dojíždí. „Zpravidla jednou týdně jedeme přímo do rodin. Soustředíme se na vyřizování osobních záležitostí, vyplňování formulářů pro získání dávek, občanských průkazů nebo vyřízení trvalého pobytu," informovala Markéta Pavlíková. Pokud je potřeba, doprovodí je na úřad. „Snažíme se klienty naučit soběstačnosti, aby si příště dokázali vše vyřídit sami," vysvětlila sociální pracovnice. Preventivně upozorňují na důsledky dluhové problematiky a vedou je k odpovědnosti.

Pomocná ruka

Cílovou skupinou jsou osoby od patnácti do pětašedesáti let. Poradenství je širšího rozsahu. Podařilo se sehnat bydlení i zařídit přestup na jinou školu. Tato služba pomůže také dětem s poruchami učení s přípravou do školy. „Mentorskou asistenci jsme prozatím nabídli třem rodinám. Studenti budou jezdit se sociální pracovnicí přímo k dětem domů," řekl Erich Stündl, koordinátor prevence kriminality ve Svitavách. S jednou maminkou teď řeší, proč by měla s dítětem chodit do mateřského centra. „Aby se zapojilo do kolektivu a následně snáz hledalo kamarády," poznamenala Markéta Pavlíková.

Klienti jezdí také na brigády, kde si utužují pracovní návyky. Sehnat pro ně práci je ale těžké. „Jsou to lidé často bez jakékoliv praxe, většinou jen se základním vzděláním. Pokud budou mít nějaké zkušenosti, najdou práci dříve," řekla Markéta Pavlíková.

Kapacita služby je letos naplněná. Když se ale na sociální pracovnice někdo obrátí s žádostí o pomoc, neodmítnou je. Jak uvedla Markéta Pavlíková, poradí jim. Další zájemce bude tato sociální služba přijímat příští rok. To se dostane na dalších třiatřicet lidí. Projekt podporují Evropská unie a Pardubický kraj.