„V současné době blízké okolí morového sloupu většinou slouží pouze jako parkoviště, což chceme změnit. V předložené studii je navržená proměna této plochy na odpočinkovou zónu s prvky, jako jsou lavičky, pítka a podobně, které zároveň budou chodce bránit před provozem," popsal plány vedení města místostarosta Josef Janeček.

Vše je však na úplném začátku. Dříve než bude celý projekt hotov, tak zbývá vyřešit například problém, jakým je kompenzace parkovacích míst. Těch je v Litomyšli i kvůli chybějícímu parkovacímu domu stále nedostatek. Nová zóna by znamenal zhruba ztrátu deseti míst.

Klidová zóna má však i své příznivce. V současné době například turisté vystupují pouze u zámku a historické centrum tak minou. „Okolí morového sloupu je vhodné místo pro vybudování podobné zóny, protože tam budou moci bezpečně zastavit řidiči autobusů s turisty. V lokalitě bychom uvítali zeleň či stojany na kola," poznamenala Blanka Brýdlová z informačního centra.

Architekti zatím vymýšlí, jakou by mohla mít část náměstí novou podobu. Termín dokončení nebo celková cena tak zatím nejsou na pořadu dne.