„Ulici bychom měli zprůjezdnit osmnáctého prosince," upřesnil starosta Litomyšle Michal Kortyš. Poslední posun termínu otevření, který zavazoval stavbaře dokončit práce do dvacátého prosince, stavbaři dodrží.

Od jara opět zákaz

Avizované otevření Jiráskovy ulice ale nebude trvat dlouho. Za pár měsíců ulici čeká další uzavírka. Červenobílá zákazová značka odpírající vjezd motorovým vozidlům se před Jiráskovou ulicí objeví opět na jaře příštího roku. Důvodem bude realizace první etapy projektu Bezbariérová křižovatka Jiráskova ulice – Smetanovo náměstí. Řidiči si průjezd ulicí tedy užijí pouze přes zimní měsíce. Na jaře se do Jiráskovy ulice stavbaři vrátí zpět.

Nové úpravy ulice

„Máme tady problém s bezbariérovostí pohybu proto architekt navrhl, aby celá křižovatka až k nově zrekonstruované části byla zvýšena na úroveň chodníkových ploch," popsal Pavel Jiráň, vedoucí odboru místního a silničního hospodářství.

Díky dalším stavebním úpravám bude v Jiráskově ulici v prostoru před poštou umožněn bezproblémový pohyb vozíčkářům, pro které bylo doteď toto místo těžko překonatelné. Celá plocha bude ve výsledku tvořit delší zvýšený zpomalovací práh, který pomůže ke zklidnění dopravy v této lokalitě.

Od osmnáctého prosince bude po dlouhých měsících opět průjezdná Jiráskova ulice v Litomyšli. Na jaře se ale znovu uzavře kvůli novým úpravám, díky kterým vznikne před budovou pošty bezbariérový prostor. Realizován tu bude i zpomalovací práh.

„Myslím si, že vznik zpomalovacího prahu je vhodné řešení, protože alespoň každého řidiče upozorní, že se tu má chovat trochu jinak. Navíc ulice je poměrně úzká a zpomalení vozidel nám tu přijde vhod," dodal Pavel Jiráň, vedoucí odboru místního a silničního hospodářství.

Podle architekta

Autorem vizuální podoby nového plošného uspořádání křižovatky u budovy pošty, kde ulice Jiráskova a Havlíčkova navazují na Smetanovo náměstí, je v Litomyšli svými díly známý architekt Josef Pleskot.

Jiný režim

Už od prosincového otevření Jiráskovy ulice tu ale bude platit nový dopravní režim. Celá ulice bude nově osazena dopravní značkou „obytná zóna". To mimo jiné znamená, že v ulici bude platit výrazné omezení rychlosti, a to na pouhých dvacet kilometrů za hodinu. „Intenzivně jsme o tom diskutovali mezi členy dopravní komise. Uvědomujeme si, že celý kopec je poměrně dlouhý. Ale pozitiva, která vyplývají z ustanovení o obytné zóně, jsou pro nás natolik důležitá, že jsme přistoupili i k tak výraznému omezení rychlosti," vysvětlil stanovisko města Pavel Jiráň.