Na kompletní rekonstrukci morového sloupu se začne od léta zase tvrdě pracovat. Jen letos půjdou na opravu barokního skvostu skoro dva miliony korun.

Z vrcholků jedné z největších poličských památek se restaurátorský tým letos přesunul do střední části, kde ho čeká také největší díl práce. „Úkolem kompletního restaurátorského zásahu je zpomalení, eventuálně zastavení degradačních procesů hmotných struktur památky s cílem odstranit havarijní stav vybraných prvků a částí sloupu," uvedla Marta Mastná, vedoucí odboru územního plánování, rozvoje a životního prostředí.

Restaurátoři mimo jiné provedou další statická bezpečnostní opatření, zrestaurují také architektonické prvky, sochy, dožilé architektonické články potom nahradí. Zhotoví také kopie nejvíc zubem času poškozených soch. „V sochařských ateliérech budou zároveň i letos pokračovat práce na kamenosochařských kopiích barokních soch světců," dodala.

„Originály byly ze sloupu kvůli havarijnímu stavu sneseny a dočasně deponovány na hradě Svojanov," připomíná Marta Mastná.
Restaurátoři už proto připravili tři bloky pískovce dovezené z dolnoslezské části Polska. Právě z tohoto přírodního kamene nyní vytvářejí kopie sousoší.

„První dvě kopie byly v pracovní sezóně 2015 dovedeny do různých fází rozpracovanosti. Jejich úplné dokončení je naplánováno na další sezónu. Konkrétně byly zahájeny práce na přípravě a vytváření sekaných kopií sv. Karla Boromejského a sv. Víta," poznamenala vedoucí odboru životního prostředí. „Navíc byl také dopraven kámen na sochu sv. Šebestiána a v lomu v Polsku byl vybrán a upraven blok na největší sochu sv. Václava," podotkla.

Podle mluvčí radnice Naděždy Šauerové si město může dovolit i díky mimořádným úspěchům při žádostech o dotace. O jednu z největších památek Poličky se restaurátoři pečlivě starají vytrvale už několik měsíců. Termín dokončení prací je stanovený na rok 2018. „Jsme ale optimisté, a pokud půjde vše dobře, kompletně obnovený sloup bychom mohli vidět již na konci příštího roku. V roce 2018 by pak scházelo osadit na sloup kopie soch světců."