Část obyvatel malé obce nedaleko Litomyšle se hlasitě postavilo proti záměru místního zastupitelstva vybudovat ve vsi tlakovou kanalizaci. Názorový souboj dvou táborů, zastánců a odpůrců tlakové kanalizace, vyvrcholil sobotním referendem.

Po dlouhé při dostali nyní občané Trstěnice příležitost svobodně se vyjádřit k otázce, která poslední měsíce rozděluje obec do dvou protichůdných názorových směrů. V referendu rozhodovali, zda jsou nakloněni myšlence vybudovat tlakovou kanalizaci ve vsi nebo nikoliv.

Z nařízení kraje

Referendum si vyžádali sami občané, kteří byli nespokojení s jednáním zastupitelů a z jejich pohledu zbytečným proinvestováním peněz. „Za projektovou dokumentaci obec proinvestovala 1,8 milionu korun. Za to by se dalo postavit několik domovních čističek. Navíc obec ani povinnost kanalizaci budovat nemá," uvedla Eva Kodymová, jedna z iniciátorek snahy o vyvolání referenda.

Trstěnice sice nemá povinnost kanalizaci budovat. Nebylo tomu tak ale vždy. „O výstavbě kanalizace nerozhodla obec. Dostali jsme to nařízené od kraje už v roce 2005, kdy vznikla aglomerace z obcí Trstěnice, Čistá a Benátky. Do roku 2010 jsme měli kanalizaci mít," upřesnil starosta Jan Sigl.

Vše v minulosti začalo vytvořením aglomerace, kvůli které vyvstala povinnost vybudovat kanalizaci. „Poté, co byla zrušena, bylo nám řečeno, že je na rozhodnutí zastupitelstva, zda kanalizaci budeme realizovat nebo ne. Investovali jsme do projektové dokumentace, proto jsme se rozhodli projekt dokončit. Myslíme si, že v budoucnu nás to stejně nemine. Ale narazili jsme na silný odpor některých občanů," vysvětlil starosta Trstěnice Jan Sigl.

Tlaková je problém

Lidé ve vsi nesouhlasí s vybudování tlakové kanalizace jak kvůli ceně, tak kvůli ekologičnosti. Navrhují jiné řešení. „Myslím si, že je zbytečné platit miliony za kanalizaci, když můžeme mít vlastní domovní čističky, které jsou ekologičtější. K tomu se nám bude zvyšovat i cena vody. Mnoho lidí je proti jejímu budování," konstatovala Eva Kodymová.

Podle slov starosty vesnice byla možnost vybudování domovních čističek to první, na co se dotazoval na odboru životního prostředí. „Zamítli nám to. Navíc na ně není dotační titul," doplnil starosta.

Podle odpůrců tlakové kanalizace je problém například v její údajné poruchovosti. „Nemohli by se na ni napojit všichni, navíc bychom museli platit i za elektřinu a průtočné Čistou a Benátkami," upozornila odpůrkyně kanalizace Eva Kodymová.

Kanalizace z Trstěnice by se totiž měla napojovat až na čistírnu odpadních vod, která je na okraji Litomyšle u Nedošína. „Nechali jsme udělat studie, co vyjde nejlaciněji. První jsme nechali udělat studii na vlastní čističku, ale ta vyšla nejdráže. Naši čističku nám ani nedoporučili, protože tu v řece protéká málo vody, takže by odpadních vod bylo více, než kolik teče vody v řece. Stejně tak napojení na čističku v Benátkách vyšlo dráž než v Litomyšli," vysvětlil starosta.

Verdikt

Obyvatelé Trstěnice nakonec v referendu rozhodli, že kanalizaci v obci budovat nechtějí. Z celkem 404 voličů se k urně dostavilo 282 z nich. A z toho se proti kanalizaci vyslovilo 201 občanů. Referendum je tedy platné a podle slov starosty ho zastupitelstvo samozřejmě bude respektovat.

„Připravenou projektovou dokumentaci, do které jsme podle původního rozhodnutí kraje o vybudování kanalizace investovali, dovedeme do fáze získání stavebního povolení a celou akci tím ukončíme," uvedl starosta Jan Sigl. Stavební povolení je možné udržovat v platnosti několik let. „Bude na budoucím zastupitelstvu, jak s celou věcí později naloží," dodal starosta.