Nyní má domov nové vedení. Ředitelem zařízení, které aktuálně poskytuje sociální služby zhruba sedmi desítkám klientů, se stal Dušan Raček. Zařízení, jehož zřizovatelem je obec, má vyvést z finančních obtíží a nastartovat nový rozvoj.

„Potřeba služeb, které lidem umožňují důstojné dožití, poroste, i když se volá po tom, že více lidí má zůstávat v domácí péči, ekonomická situace nás bude směřovat k tomu, že budou nezbytné,“ konstatoval Dušan Raček.

Odlehčovací služba

Domov má celkovou kapacitu kolem stovky klientů, vzhledem k tomu, že aktuálně naplněna není, přichází jeho vedení s nabídkou nových služeb. „Naši klienti i zaměstnanci mají k sobě blíž, jsou srdcaři. Domov je místem pro lidi, kteří to ocení,“ popsal ředitel. Novou možností pro klienty a jejich rodinné příslušníky je odlehčovací služba.

„Cílem je poskytnout pečujícím osobám čas na nezbytný oddych. Určena je seniorům, kteří mají sníženou soběstačnost z důvodu věku nebo zdravotního stavu,“ řekl starosta Josef Škeřík.

Odlehčovací služba není určena jen lidem ze Sloupnice, využít ji mohou obyvatelé celého Pardubického kraje. „Poskytována je osobám od pětapadesáti let věku na časově omezenou dobu maximálně tří měsíců,“ pokračoval starosta.

Rodinný přístup

Přednosti sloupnického domova vidí ředitel Dušan Raček ve venkovském rodinném prostředí a lidském přístupu. „Od začátku letošního roku jsme vyhradili část kapacity pro klienty s lehčím mentálním poškozením. Pro tuto službu máme kvalifikovaný personál, ve skutečnosti se v domově s těmito klienty pracovalo už dříve, jen zařízení na tuto službu nečerpalo finanční zdroje,“ vysvětlil. To je další z vizí, která podle Račka před domovem stojí.

Domov pro seniory se loni potýkal s finančními problémy a nevelká obec, jako je Sloupnice, musela ze svého rozpočtu provoz zařízení dotovat. Podpora chodu zařízení však zásadně dopadla na rozpočet obce. Starosta se obrátil na ministryni práce a sociálních věci Janu Maláčovou i premiéra Andreje Babiše. Možné řešení, které se rýsovalo, však převrstvila epidemie covidu.

Domov pro seniory ve Sloupnici
V domově ve Sloupnici zemřelo už 16 klientů

A s koronavirovou nákazou se musel domov vyrovnávat i loni na podzim. „Situaci se povedlo zvládnout díky obrovskému nasazení zaměstnanců, kteří dokázali jít až na dřeň. Dělají práci srdcem, uvědomují si, že pečují o ty nejpotřebnější, a dokázali tomu dost obětovat,“ připomněl Raček.

Pomohla armáda

Domovu pomohla při zvládání epidemie i armáda. Covidem byla kromě klientů postižena i bezmála polovina zaměstnanců. „Vojáci do toho vnesli takový optimismus. Vztahy mezi zaměstnanci a vojáky byly perfektní. Situaci s covidem se díky tomu podařilo zvládnout,“ uzavřel nový ředitel Dušan Raček.