Morašický Třesk patří ke špičce mezi školními časopisy. Redaktoři se ale stále zdokonalují. Budislavské soustředění uspořádala Ilona Holomková, studentka pedagogické fakulty a bývalá redaktorka Třesku. „Své zkušenosti chci předávat dál," řekla Ilona Holomková. Mladí redaktoři se dozvěděli, jak dobře psát články, zacházet s fotoaparátem, fotit předměty a portréty. „Pěkné fotky v časopisech jsou důležité, protože když se nepovedou, zhorší celý dojem," sdělil Josef Coufal, lektor focení. Mladí redaktoři měli za úkol vytvořit fotopříběh. Uvědomili si, jak je třeba nejen fotostorry, tak i celý časopis graficky zpracovat.

Snaha přináší úspěch

Setkání redaktorů se konalo pod vedením Stanislavy Coufalové, vedoucí redakční rady Třesku. „Kdyby byl časopis nezáživný, tak by ho nikdo nečetl. Ale také nechceme být bulvár," poznamenala Stanislava Coufalová. Problematiku týkající se novinařiny a světa médií školákům přiblížila lektorka Sylva Horáková. „Je dobře, že mladí lidé získávají zkušenosti s tvorbou textů už na základní škole. Lépe pak rozumí sdělovacím prostředkům a umí se vyjadřovat," uvedla Sylva Horáková.

Podobné školení redaktorů z Morašic proběhlo už v roce 2010. Školní časopis Třesk se pravidelně umisťuje na předních příčkách v soutěžích školních časopisů v České republice.

REDAKCE TŘESKU, Základní škola Morašice