Škola se zapojila v letošním roce potřetí a obhájila první místo z loňského roku projektem One year in Litomyšl (Jeden rok v Litomyšli). „Ve svém volném čase se zapojilo dvanáct studentů z devátých tříd, kteří zmapovali události ve městě v průběhu celého roku," řekla ředitelka školy Miroslava Jirečková. Anglicky komentovaný film přinesl žákům nejen větší znalost cizího jazyka. „Zlepšili se i v dalších vlastnostech, jako jsou spolupráce, vystupování a trpělivost při práci, kdy se nepovede všechno na první pokus," dodala ředitelka.

Do celostátní soutěže bylo přihlášeno téměř osmdesát snímků a pracovalo na nich přes pět set dětí. „Snímky mají každým rokem lepší úroveň a je velikým úspěchem se dostat mezi nominované," sdělila organizátorka soutěže Doubravka Matulová. Vyšší kvalita je dána také tím, že si školy mohou přizvat na pomoc se samotnou výrobou i profesionály. V Litomyšli využívají pomoci bývalého studenta Dominika Kalivody, který stál u zrodu dětské televize na místní základní škole.

Ocenění za nápad, jeho zpracování a za výbornou angličtinu si žáci převzali přímo v budově ministerstva školství koncem minulého týdne. Rozhodně to není poslední vavřín, kterého by chtěli litomyšlští žáci dosáhnout. Podle slov ředitelky školy mají plány na další scénář.

Mimo soutěž bylo uděleno také čestné uznání Elišce Konečné ze ZŠ Palackého v Moravské Třebové, která natočila snímek My Village (Moje vesnice). Se snímkem nesoutěžila, neboť chodí teprve do třetí třídy.