Město nakonec nekoupí areál bývalé mlékárny Miltra B. Překážkou se stala požadovaná cena. Zastupitelům se na pondělním zasedání zdálo 14 milionů korun příliš. Pro to, aby město nevyužitý areál nekoupilo, bylo jedenáct z nich. Proti návrhu hlasovalo pět zastupitelů, tři se zdrželi.

Volení zástupci tak dali na doporučení, které dostali. „Rada města na svém jednání ze 7. března doporučila zastupitelstvu sdělit majitelům areálu Miltra v Jiráskově ulici, že město neakceptuje jejich nabídku k odprodeji areálu za cenu 14 milionů korun," uvedla tisková mluvčí Moravské Třebové Dagmar Zouharová.

Podle starosty Miloše Izáka (ČSSD) je dobře, že město tuto částku nezaplatí. „Kdybych pro to zvedl ruku, tak by mě hanba fackovala. Cena 14 milionů korun za prázdný areál je neakceptovatelná," nechal se slyšet starosta. Podle něj by totiž město k této částce muselo v budoucnosti přidat další peníze. „Demolice by stála dalších sedm milionů," vysvětluje Miloš Izák.

Mezi komunálními politiky se však našli i tací, kteří by byli 14 milionů z městské kasy ochotni zaplatit. Patří mezi ně například Miloš Mička (TOP 09), který navrhoval, aby radnice budovy a pozemek odkoupila. „Z mé strany byl návrh realizovat prodej s ohledem na strategickou polohu areálu," říká zastupitel Miloš Mička.

S tím, že se jedná o lukrativní lokalitu v centru, starosta Izák souhlasí. Budoucí využití areálu má upravit územní plán.
Mlékárna, která má hlavní sídlo v Městečku Trnávka, byla v úpadku a předloni ji koupil strategický investor.

Původně areál vlastnila textilka Hedva. Podle informací radnice zatím žádný vážný zájemce o areál není. „Kdyby majitel radikálně zlevnil, třeba o polovinu, tak o tom město nejspíš zase jednat bude," řekla k případnému obnovení jednání mluvčí Dagmar Zouharová.

O ceně 14 milionů korun, která se moravskotřebovské radnici nezdála, jsme čtenáře Deníku informovali již v loňském červnu. Už tehdy vedení města avizovalo, že cena je příliš vysoká. „Jednali jsme s nimi, ale zlevnili by jen v řádu statisíců," uvádí podrobnosti ze zákulisí starosta Izák. V minulosti se v souvislosti s areálem zmiňovala možnost, že by se na místě bývalé mlékárny Miltra B postavilo kulturní centrum.