„Letos jsme získali dotaci na ulici Felberova. Lidé na obnovu čekají už dlouho. Mají problémy především s parkováním. Komplikace mají i hasiči s přístupem požární techniky k bytovým domům," vysvětlil svitavský místostarosta Pavel Čížek. Radní už uspořádali schůzku s lidmi ze sídliště a vysvětlili jim, jak bude akce probíhat a jaká omezení je čekají. „Lidé vědí i to, že po dobu rekonstrukce si místo pro parkování musejí najít jinde," uvedl místostarosta.

Veškeré práce by měly být hotové do konce listopadu tohoto roku. „Přibude třicet parkovacích míst i nástupní místa pro integrovaný záchranný sbor. Úpravou projdou rovněž chodníky a zeleň," slíbil Pavel Čížek. Tato etapa vyjde na víc jak čtyři miliony korun.

Budou úpravy lidem vyhovovat? „Počet aut hodně vzrostl, jestli postačí třicet nových míst, je otázka," řekl Pavel Macek ze Svitav.

Sídliště v Lánech není jediným, které město vylepšuje. Radní plánují opravy veřejného osvětlení na ulicích Riegrova a Chelčického. Chtějí revitalizovat i prostranství u stadionu a u kojeneckého ústavu. Nyní se také připravují na regeneraci nejstaršího sídliště ve městě, které je u vlakového nádraží. „Musíme zpracovat urbanistickou a architektonickou studii, která poukáže na problematická místa a naznačí řešení," uvedl místostarosta. Do přípravy projektu chtějí radní zapojit především veřejnost. „Budeme vycházet z připomínek a přání občanů, abychom věděli, co je pro ně nejdůležitější, s čím bychom měli začít," řekl Pavel Čížek. Schůzka s občany se uskuteční 19. září.