„Musíme pracovat, i když je vedro. Snažím se ale dodržovat pitný režim," říká Milan Heger, který v těchto dnech dláždí se svým kolegou chodník na svitavském podloubí.

Úmorná vedra

V letošním červenci jsou podle meteorologů největší vedra a sucha za posledních šedesát let. Někteří lidé jich už mají dost. „Když jsme byli na dovolené, tak jsme si libovali, že je sluníčko a můžeme se koupat, ale tady ve městě to příjemné není. I naši pejsci už toho mají dost," konstatuje Dagmar Baťová. Přivítala by mírné ochlazení a nějaký ten déšť i kvůli zahrádce, kterou musí častěji zalévat.

Důležité je dodržovat pitný režim. Jenže mnozí na to zapomínají. Za den vypijí jen dvě, tři sklenice vody nebo čaje a pak skončí na ambulanci svitavské interny.

Kolaps z horka

Primářka Ivana Kellnerová upozorňuje, že kolaps z vedra může postihnout i zdravé lidi. „I oni tato vedra špatně snášejí, co teprve nemocní. Pro všechny platí, že základem je pít dostatek tekutin, tři litry denně," doporučuje primářka Kellnerová.

Ještě hůř jsou na tom ti, kteří teď leží v nemocnici. Školačka Adriana Navrátilová se těšila, jak si užije prázdniny. Místo toho se teď kouká z okna dětského oddělení. „Už to, že jsem v nemocnici, mě nebaví. Navíc ještě to vedro. I když piji tekutiny, není to nic příjemného," podělila se o své pocity školačka Adriana z Poličky.

Na odděleních se zdravotníci snaží pacientům zvlhčovat a ochlazovat prostředí. „V noci větráme, přes den zatemňujeme. Pokud to jde, zvyšujeme pacientům přísun tekutin," říká primář chirurgického oddělení Karel Víšek. Zaměstnanci musí vedra vydržet. „Jsou to většinou mladí, odolní lidé a zvládají nepříjemná vedra určitě lépe než pacienti," doplňuje Víšek.

Meteorologové slibují, že normální léto se k nám opět vrátí od poloviny příštího týdne.