Důvod? Na loňské akci se výrazně podepsal déšť a bahno. Pořadatelé navíc nenašli v Moravské Třebové a okolí nový vhodný prostor. Někdo je zklamaný, jiní si oddychli, že bude ve městě klid.
„Změna místa mě dost překvapila. Pod Parou se v minulosti stěhovalo už několikrát, vždycky kolem Třebové. Areál Na Liščí stezce se mi moc líbil, ten pod tunelem už o něco míň, protože byl mnohem prašnější a naopak když zapršelo, tak byl zase problém se tam dostat. Pro Moravskou Třebovou je to podle mě škoda. O Třebové se moc nepíše a neví, byť by si to zasloužila a Pod Parou vždycky znamenalo pár dní pozornosti a taky tisíce hostů, byť se na ně obyvatelé dívali skrz prsty. Ale pankáč je taky člověk," řekl pravidelný návštěvník festivalu Martin Višňa.

Právě bláto bylo při minulém ročníku opravdu velký problém. Návštěvníci se „topili" v bahně a některá auta tahala těžká technika. Poprvé v historii festivalu proto dochází ke stěhování do nového areálu mimo hranice Moravské Třebové.

„Stalo se tak díky loňskému „blátivému ročníku" v areálu Pod Hřebčí, který byl zapříčiněn čtvrtečními celodenními vydatnými srážkami. Z pohledu organizace se jednalo o nejnáročnější ročník. Díky těmto okolnostem jsme již nedostali potřebná svolení k parkování účastníků na nezpevněných plochách a jiné místo pro parkování okolí areálu nenabízí. Rovněž samotná plocha areálu musela být upravena a v termínu konání festivalu nebude pro pořádání dostatečně připravena," vysvětlil Tomáš Kolkop, hlavní pořadatel festivalu Pod Parou.

Dlouho váhali

Organizátoři tak stáli před rozhodnutím, zda akci ukončit, nebo ji přestěhovat. „V Moravské Třebové jsme další vhodné místo bohužel nenašli. Po více jak půl roce složitého hledání a jednání jsme nakonec vybrali místo ve Vyškově, a to s ohledem na zatravněné plochy, příjezdové komunikace, možnosti parkování na zpevněných plochách, možnosti veřejné dopravy a bezproblémovou komunikaci s majiteli," uvedl Tomáš Kolkop. Podle jeho slov však není vyloučené, že se v budoucnosti festival do Moravské Třebové zase vrátí.

Pořadatelé punkového festivalu chtěli zůstat v domácím prostředí, kde mají spoustu přátel, kteří jim pomáhali a podporovali akci.

Při rozhodování hrály důležitou úlohu ale i další okolnosti. „Co nás mrzí, je skutečnost, že jsme nikdy nezískali žádnou podporu od vedení města, přestože jsme Moravské Třebové dělali po celá léta obrovskou reklamu a díky návštěvníkům podporovali i místní podnikatele. Z tohoto pohledu bylo stěhování za hranice města jednoduchým rozhodnutím," podotkl Tomáš Kolkop.

Radní města ovšem tvrdí, že festival byl přínosem pro kulturní život. Dívají se na jeho konání však ze dvou úhlů. Je totiž jasné, že někdy bývaly s návštěvníky festivalu také problémy, které musela řešit policie.

„Veřejnosti se samozřejmě uleví, ale osobně proti festivalu Pod Parou nic nemám, pokud jeho fanoušci nekradou a neplení zahrady. Vím, že tam vystupovaly kvalitní kapely, takže po stránce kulturní to je rozhodně velká škoda," sdělil Miloš Izák, starosta Moravské Třebové. Policie zasahovala v sousvislosti s festivalem zejména v letech, kdy se konal v Udánkách.

Festival vadil

Poslední dva roky ale byl ve městě téměř klid, protože Pod Parou zakotvilo pod Hřebečským tunelem. „Ve městě jsme extrémní problémy nezaznamenali, byla to většinou otázka jedinců. Razantnější zásah byl potřeba v době, kdy se akce konala na Liščí stezce v místní části Udánky," dodal Karel Bláha, velitel Městské policie v Moravské Třebové.

Lidé z Moravské Třebové se i přes problematické návštěvníky festivalu shodují, že šlo o významnou kulturní akci, která do města táhla lidi z celé země i ze zahraničí. „Cením si organizátorů, kteří z akce pro pár fandů dokázali udělat festival nejen celorepublikového, ale evropského významu. Byly to jediné čtyři dny v roce, kdy několik tisíc lidí hledalo v mapě právě Moravskou Třebovou. Nevadí mi, když někdo svým vzhledem vybočuje ze zaběhlých škatulek. Pankáči mi spíše přišli jako zajímavé zpestření uprostřed léta," řekla Daniela Blahová z Moravské Třebové.

Zatím tedy zamíří příznivci tvrdé muziky na Moravu. „Sám za sebe Pod Parou vnímám jako festival evropského formátu, kam jezdily i kapely světové úrovně. Pro město znamenal několik pozitiv, přijelo k nám hodně lidí, ubytovali se tady, nakupovali, chodili na jídlo, takže šlo o velký zisk pro podnikatele. Na druhou stranu jsme někdy řešili problémy s návštěvníky," zmínil třebovský místostarosta Pavel Brettschneider.

Podobně vidí festival také zastupitel Moravské Třebové Josef Jílek. „Je to škoda, po rozpačitých začátcích Festu Pod parou v lomu pod Kalvárií postupně tento festival zakotvil mezi pravidelnými letními akcemi celostátního významu," říká Jílek. Podle něj je logické, že některým obyvatelům se nelíbil, zejména, když se někteří návštěvníci občas v podnapilém stavu motali v centru města. Poslední ročníky v lokalitě pod Hřebčí s dostatečným odstupem od města už nemohly nikoho obtěžovat. Zejména, když pořadatelé dokázali vyřešit logistiku, zejména odklonit dopravu přes Svitavy a zásobování mimo prodejny a restaurace v Moravské Třebové. „Každopádně je to veliká škoda pro všechny fanoušky punkrocku a také pro město Moravská Třebová, které mělo příležitost dostat se čas od času na přední stránky médií v pozitivním smyslu," uzavřel Josef Jílek.

Hudební festival Pod Parou se letos uskuteční od 31. července do 2.srpna na novém místě, a sice v prostoru letiště Marchanice ve Vyškově. Letošní ročník bude čtyřdenní a představí se na něm 54 účinkujících. Program je opět postaven na kombinaci zahraniční a tuzemské scény, přičemž kompletní line up je již uzavřen. Mezi největší kapely letošního ročníku patří The ADICTS, Misfits, Marky Ramones Blitzkrieg, D.R.I., ANTI-FLAG, Madball, The Varukers, 7 Seconds, The Subhumans, Angelic Upstarts, The Business, Skarface, Born From Pain a řada dalších interpretů.