Některé děti ji zvládají lépe, jiné hůře. „Syn šel do mateřské školy měsíc po druhých narozeninách a zvládl to dobře. Možná mu pomohlo i to, že měl ve třídě starší sestru. Během roku bylo vidět, že mu školka pomohla, naučil se nové věci, tak nějak dospěl. Ale je jasné, že každé dítě je jiné a některé není na školku zralé ani ve třech letech,“ říká Martina, maminka malého Filipa z Litomyšlska.

O tom by mohla vyprávět maminka tříletého Lukáše z Chrudimi. „První dva dny proběhly v pohodě, ale další dva dny byl teror. Nechtěl se ode mně hnout, plakal, jako kdybych ho nechávala v koncentráku, nevěděla jsem si rady,“ vypráví mladá žena. Pro ni tak bylo odevzdávání dítěte ve školce ještě horší než pro samotného Lukáše. „Mám nervy na pochodu, připadám si jako zlá macecha,“ dodává. Podle psychologů si rodiče musí uvědomit, i v případě silné fixace dětí, co chtějí pomoci dítěti adaptovat se na školku, vést ho k samostatnosti.

Nenechte se obměkčit

„Buďte důslední a nenechte se obměkčit. Když už jednou rozhodnete, že půjde dítě do školky, nedejte se přemluvit a trvejte na svém. Nepřiznávejte, že je vám také smutno a že se vám stýská. A nelžete mu v žádném případě,“ radí psychologové.

Ilustrační foto.
Kotlíkové dotace vyhlášeny