Součástí tříčlenného týmu je i psycholožka Lenka Tříletá.

Ocitají se v péči psychologů lidé, kteří se dlouhodobě nemohou domoci ze svého hlediska
spravedlnosti?

Je to trošku zavádějící otázka. Ale v podstatě ano, máme v našem krizovém centru klienty, kteří se dlouhodobě potýkají s pocitem (na nich páchané) nespravedlnosti.

S jakými pocity obvykle přichází?
Zlost, křivda a bezmocnost. Mají v takových případech lidé raději za sebe bojovat i dál, přestože si jsou vědomi dlouhých let, mnoha peněz i času, který se jim jen těžko kdy vrátí. Nebo raději všeho nechat a žít do konce života s pocitem křivdy nebo hledat důvody pro odpuštění?
Na tuto otázku nelze přesně odpovědět. Každý člověk a jeho situace jsou jedinečné. Je potřeba takto k nim přistupovat a tedy i hledat řešení pro každého zvlášť.

Mnozí se těší, až se vše vyřeší. Předem dávají vědět, že chtějí za vším udělat tečku a třeba i spálit dokumenty, které se staly nedílnou součástí života v době i několikaletých sporů. Mají to udělat? Uleví se jim?
Toto je opět individuální, ale z praxe bych to nedoporučovala. Mohu zde uvést příklad z našeho krizového centra, kdy klient po vyřešeném sporu dokumenty spálil. Po několika měsících však na něm bylo vyžadováno, aby doložil, že skutečně došlo k vyřešení případu.

Může se stát, že někdo vidí jen svou pravdu a snaží se všemožně a neúnavně o ní přesvědčit okolí? Mám na mysli, že sází na rčení stokrát opakovaná lež se stává pravdou?
Ano, takových případů tu máme několik.

Jak má v takových případech člověk reagovat? Nevystaví se, když věci vidí jinak, třeba zbytečně agresivnímu jednání?
To záleží na konkrétní situaci.

Může v takových případech pomoci i krizové centrum?
Naše krizové centrum může pomoci všem lidem, pro které se stává životní situace neřešitelnou.