Ti totiž pro celou delegaci z Hradu, krajskou vládu a doprovod připravují oběd. Přejíždění prezidentské kolony svitavským okresem nenechává klidnými ani policisty. O dohled se postará ale policejní hlídka, kterou zajišťuje ochranka prezidenta.

„Pod vedením kuchařského mistra Václava Šmerdy studenti pro prezidenta připraví jako předkrm koktejl ze pstruha s marinovanou bílou ředkví, ředkvičkovým salátem a okurkovým želé. Jako hlavní pokrm pojí dušenou hovězí kližku na tmavém pivu s tymiánem, pyré z růžičkové kapusty, žemlovku s dušenou cibulí, slaninou a listy mladého špenátu,“ prozradil vedoucí odborného výcviku Lubor Havlík z poličské střední školy. Sladkou tečkou na závěr budou švestkové knedlíky plněné marcipánem s ořechovou strouhankou a perníkovou omáčkou.

Podle Lubora Havlíka sice studenti mají trému, ale zkušenosti s obsluhováním osobností jim nechybí. Každoročně totiž pomáhají při recepcích právě na Pražském hradě. Podle vedoucí učitelky odborného výcviku Marie Škaroupkové je pro studenty každá taková příležitost neocenitelná. Tabule, ke které hosté v Poličce zasednou, bude laděna do podzimních tónů. Stoly ozdobí aranžmá se slunečnicemi.