„Vzniklo to tak, že mě oslovil můj známý a potom už mě delegovala pochopitelně strana. A šel jsem do toho," říká Pavel Šimon, který se ujal místa ve volební komisi v prvním okrsku Pomezí na zdejším obecním úřadu. Stal se tak jedním z mladých lidí, kteří v posledních letech začínají přebírat místa za stolkem během voleb. Mladíků a slečen, kteří tak pronikají do politického dění jsou po celé republice dnes už tisíce. A stejně tak Pavel Šimon tak nahrazuje odcházející garnituru zkušených komisařů.

Dobrá zkušenost

„Sám mám v komisích celou řadu mých kamarádů ze školy. Zajímá je to. A faktem je, že se složení komisí se začíná opravdu měnit a omlazuje," potvrzuje student vysoké školy. Během pátečního odpoledne mohl stres pustit z hlavy. „Co je na téhle práci zrovna v tuto dobu nejobtížnější? Hlavně to čekání. Jestli někdo přijde a podobně. Vůbec nejhorší je to ve chvíli, když přijde málo voličů. Stačí, když si jen vzpomenu na jarní volby. Načekali jsme se," přibližuje s úsměvem nervózní vyhlížení lidí a přešlapování. V komunálních volbách figuruje poprvé, ale první velkou zkoušku už zažil na jaře tohoto roku, když si vyzkoušel práci okolo voleb do evropského parlamentu. „Musím říct, že to byla opravdu dobrá zkušenost. Pomohlo mi to, ale volby do obecních zastupitelstvech jsou něco úplně jiného. Vždyť to vidíte. Všichni tady okolo mě už něco v komunálních volbách zažili a já jsem tu mezi nimi úplně nový," přiznává Pavel Šimon. Jednadvacetiletý kluk se stále učí obvyklý rutinérský postup, očima těkal po místnosti a sledoval starší kolegyně i zapisovatelku, jak si při práci počínají.

Sčítání? Pohoda

Nejtěžší výkon práce, který obvykle zabere spoustu času a vyžaduje rychlé zpracování, teprve přijde. Pavel Šimon si s tím těžkou hlavu nedělá. „V tomhle ohledu fakt pomohly evropské volby. Už to celkem umím, takže tohle beru naprosto v pohodě," tvrdí Pavel Šimon. Práce na druhé straně barikády je zkrátka něco úplně jiného, než být běžný volič, předložit občanský průkaz, odbýt si tu patriotistickou část za plentou, vhodit hlasy a odejít. Letos opět čeká, jaká bude účast u uren. A co přijde příště? „Že bych kandidoval? Vidíte, zatím jsem nad tím nijak nepřemýšlel. Ale nabídka na kandidaturu doteď nepřišla," uzavírá Pavel Šimon.