„Naivně jsem si myslel, že po zámeckém laminátu, autobusu s trubkou skrz čelní okno v klášterkách mě už Litomyšl ničím nepřekvapí, ale koukám, že vrchol nevkusu lze neustále posouvat,“ komentuje dílo Martin Doseděl. Zatímco někdo považuje trojici modrých mužů za hnus, jiným se moderní plastiky líbí. „Zajímavé, kolik se okamžitě vyrojí znalců moderního umění. Jak to není cibuláček, romantická krajinka nebo zahradní trpaslík, tak je to hnusný. Alespoň, že vedení města, zámku má přehled a dokáže kvalitní umění ocenit,“ míní Jan Edlman.

Za instalací moderního uměleckého díla stojí Bohemian Heritage Fund. Ti jsou rádi, že se o dílech Michala Gabriela diskutuje. Sochy patří k výstavě MenART, která byla ve čtvrtek navečer zahájena v Augustově tiskárně.

Nejde o poslední dílo Michala Gabriela ve veřejném prostoru v Litomyšli. „V Klášterních zahradách se možná objeví podobná socha v bílém provedení,“ sdělil mluvčí města Michele Vojáček.

Michal Gabriel je český výtvarník-sochař a vysokoškolský učitel na Fakultě výtvarných umění VUT v Brně. Mezi jeho významná díla patří spolupráce na výtvarné výzdobě v pavilonu indonéské džungle v ZOO Praha. Jeho díla jsou zastoupena ve sbírkách v Čechách i v zahraničí.

Ilustrační foto
Energie uspoří gymnázium v Litomyšli i průmyslovka v Pardubicích
Ilustrační foto.
Díky spolupráci s MASkami mohou krajské školy získat téměř 380 milionů