Poslední týdny si řidiči ve Svitavách museli zvyknout na uzavřenou Pražskou ulici. Ta je hlavní příjezdovou komunikací od Litomyšle. Nápor na nervový systém šoférů tak způsobil výjezd z města po náhradní komunikaci vedoucí přes Lačnov. Kolony jsou zde na denním pořádku.

Lidé na sociálních sítích netají své emoce. „Tam je to masakr každý den, včera jsem byla ve Svitavách a mazec,“ napsala jedna přispěvatelka na fóru, kde se komplikace na silnicích řeší. A není sama.

Plánovaná trasa dálnice D35 mezi Hradcem Králové a Mohelnicí
Stavba dálnice z Mohelnice na Hradec je v nedohlednu

V těchto dnech však finišují opravy železničního přejezdu a situace by se měla zlepšit. „Tento týden zmizí zákaz vjezdu ze silnice I/35 ve směru na Svitavy,“ řekl místostarosta Svitav Pavel Čížek. Otevřená Pražská tak pomůže zlepšit příjezd do města. Avšak v následujících dnech přibude nové dopravní omezení. Zasáhne centrum města až do listopadu. Kromě nového povrchu se opravy dotknou dvou kruhových objezdů.

V tomto týdnu začne oprava, kterou realizuje Ředitelství silnic a dálnic v úseku od prodejny Albert až po kruhový vjezd. Omezen bude i vjezd na náměstí. Doprava bude řízena semafory a to až do září. Těšit se na volný průjezd Svitavami řidiči však nemohou ani na podzim. V další etapě dostane novou podobu velká kruhová křižovatka a opraven bude povrch silnice mezi kruhovými objezdy.

OČEKÁVANÝ CHODNÍK

Po dlouhých diskusích se letos začne i s výstavbou chodníku v Lačnově. Tím bude omezen provoz na silnici, která je nyní doslova v obležení automobilů. Začátek výstavby se oproti prvotním plánům změnil.

BEZ KOMPLIKACÍ AŽ NA KONCI ROKU

„Začneme na konci srpna. Nechtěli jsme, aby se stavba kryla s opravami ulice Pražská,“ sdělil místostarosta Pavel Čížek. To však nemění nic na faktu, že Svitavy budou průjezdné bez komplikací až ke konci roku.

Největší problémy mohou nastat, pokud dojde na opravovaných úsecích k nehodě. Policie žádné akce nechystá. „Z naší strany nejsou žádná opatření v tuto chvíli řešena,“ sdělil policejní mluvčí Ondřej Zeman. O hladký průjezd městem se musí postarat ti, kteří stavbu realizují.