Silničáři začali v pondělí s rekonstrukcí silnice I/34, která protíná město. Šoféři tak musí počítat se zdržením. Můžou se tvořit i kolony.

Oprava začala u kruhového objezdu. Pokračovat bude dále ulicí Hegerovou až po křižovatku na Pomezí. „Práce jsme zahájili frézováním vozovky," potvrdil vedoucí provozního úseku pardubické správy Ředitelství silnic a dálnic Jiří Hostaša.

Stavební práce na hlavním tahu Poličkou budou rozsáhlé. „V rámci stavby bude vyměněná ložní a obrusná vrstva vozovky. Budou vyměněné vadné obrubníky, zřízené snížené nájezdy k domům," popisoval rozsah opravy vedoucí pardubického provozu. Dojde také na obnovu vodorovného dopravního značení.

Rekonstrukci za dvanáct milionů korun naplánovalo ředitelství silnic po dohodě s poličskou radnicí. „Připravovali jsme ji delší dobu, aby se podařilo skloubit opravu silnice s opravou kanalizace umístěné ve vozovce," upřesnil Jiří Hostaša. Nedílnou součástí opravy bude rekonstrukce poklopů kanálů i šachet kanalizačního potrubí, kterou zaplatí Polička. Podle mluvčí města Naděždy Šauerové opraví také přechody pro chodce, aby odpovídaly stávajícím normám, a to u gymnázia a na křižovatce u Pomezí. Za víc jak čtyři sta tisíc pořídí také nové ostrůvky, osvětlení a dopravní značení.

Radní se rovněž dohodli, že provedou generální obnovu chodníku na ulici Hegerova. „Jedná se o pravou stranu ulice ve směru na Svitavy," sdělila Naděžda Šauerová. Z městské kasy na to padne asi jeden a půl milionu korun. Podle mluvčí opraví rovněž chodník u gymnázia na nábřeží Svobody.

Nákladná oprava si nevyžádala úplnou uzavírku, takže se motoristé přes město dostanou po obvyklé trase. Musí ale počítat s omezením. „Vzhledem k šíři vozovky bude oprava provedená bez uzavírky. Provoz je vedený po stavbě," uvedl Jiří Hostaša. Řidiče usměrňují dopravní značky, přes noc i semafory.

V sobotu 28. září silničáři zcela uzavřou křižovatku silnice I/34 a silnice druhé třídy u gymnázia. „Objízdná trasa pro směr od Bystrého povede ulicemi Wolkerova, Janáčkova a Družstevní. Od Svitav budou muset řidiči ulicemi Družstevní, Mánesova a Dvořákova," zdůraznila Naděžda Šauerová. Objízdnou trasu vymezí přenosné značky se zákazem zastavení a dodatkovou tabulkou s uvedením termínu uzavírky.

Další oprava začne v Poličce 26. září v úseku od Masokombinátu k městu. Silnice zůstane průjezdná. I zde budou provoz řídit semafory a dopravní značky.