Několikrát byla vyplavená Sloupnice. V současné době zvýšená hladina Sloupnického potoku není. „Doufáme, že se nám to vyhne jako celému Pardubickému kraji," uvedl starosta Josef Škeřík.

Kaskáda

Na velkou vodu jsou ale připravení. „Máme kaskádu tří rybníčků, která slouží k zachycení vody. Pokud by mělo k něčemu dojít, pak bychom je vypustili, aby měla voda možnost rychleji odtékat," vysvětlil Josef Škeřík. Když nepřijde prudký přívalový déšť, rybníky se nevylijí.

„Jsme docela překvapení, že se u nás zatím nic neděje. Loučná je naštěstí stále na stejné hranici. Je daleko i do prvního stupně," informoval Josef Abraham, starosta Cerekvice nad Loučnou. I zde nemají přívalovou vodu příliš v lásce, proto jsou v pohotovosti. „Nebylo by to poprvé, kdyby přišla velká voda. Sledujeme i vodočet v Litomyšli, voda vždy přijde odtud," konstatoval starosta. Nic proto nenechávají náhodě. „Hasiči jsou připravení kdykoliv zasáhnout. Máme nachystané pytle s pískem, v případě potřeby ještě uděláme další. Kdyby bylo potřeba, jsme připravení okamžitě reagovat," ujistil Josef Abraham.

V Litomyšli mají také zatím klid. „Městská policie nic nehlásila, to znamená, že je voda v řece na normálu," řekl Pavel Jiráň, vedoucí odboru místního hospodářství v Litomyšli. Podle povodňového plánu, který ve městě mají, každý ví, co má v dělat. Hladinu Loučné mají pod kontrolou strážníci. Podle Pavla Jiráně pokud by zaznamenali její zvýšení, pak by nastoupila povodňová komise.

Také řeka Svitava se drží ve svých mezích. „Přestože u nás není situace tak dramatická jako v jiných částech republiky, sledujeme stav řeky. Její koryto je v podstatě v normálu," sdělil Martin Kiss, starosta Březové nad Svitavou.

Opatření udělali před časem v Hradci nad Svitavou. Nechali řeku vyčistit a zregulovat její tok. „To nám pomohlo. Za poslední roky se nestalo, že by se řeka vylila. Drží se ve svém korytě," potvrdila Stanislava Vaněčková, starosta Hradce nad Svitavou. Věří, že tyto deště ustojí.