Autorem průvodce je moravskotřebovský historik Petr Nisler, který využil krátkého období, kdy spolupracoval s technickými službami, opravdu naplno. Podle ředitelky Gabriely Horčíkové vzešlo vytvoření naučně vycházkové trasy po hřbitově z jeho iniciativy. „Verze, která je ve výsledné brožuře, je tak třetinová. Původní text, který autor zpracoval, je mnohem rozsáhlejší,“ přiblížila Gabriela Horčíková. Vydání publikace, které zahrnulo i úpravy některých hrobů a jejich označení, vyšlo na sto tisíc korun.

Naučná stezka, po které se mohou díky nové publikaci návštěvníci hřbitova projít, obsahuje 34 zastavení. K nejhodnotnějším památkám, které by rozhodně neměli pominout, patří jednoznačně soubor více jak pěti desítek renesančních epitafů a náhrobníků. Část se nachází na vnější zdi hřbitovního kostela Povýšení sv. Kříže, další jsou umístěné v lapidáriu při východní ohradní zdi hřbitova.

Pozornost bezpochyby vzbudí i hroby Anny Gläserové a Josefa Herknera, kteří jsou protagonisty romantického příběhu tragické nenaplněné lásky Annenruhe. Mezi řadou náhrobků významných představitelů města vyniká svou symbolikou hrob Josepha Rupperta Wondry z počátku 19. století. Dochoval se z něj bohužel pouze trojboký sokl. Obelisk, který spočíval na „dělové kouli“, ukradli před několika lety neznámí vandalové.

Náhrobek je pozoruhodný skrytou zednářskou symbolikou. A pozoruhodných hrobů s příběhem je na moravskotřebovském hřbitově mnohem víc.