Kam s ním? Řečnická otázka stará jako lidstvo samo. Podobnou si položili organizátoři akcí v Litomyšli. Potřebují pro hudební produkce a například stánky s občerstvením elektřinu a tudíž připojit kabely. Město jim teď vyšlo vstříc.

Vybuduje na vybraných místech pět výsuvných zásuvkových sloupů. Prodejci a hudebníci tak nebudou muset řešit napojení na elektřinu pomocí mobilních rozvaděčů nebo u někoho, kdo je ochotný poskytnout vlastní. „Podnětem pro instalaci zásuvkových sloupků bylo komplikované napojení a výpadky elektrické energie," vysvětlil starosta Litomyšle Michal Kortyš.

Na řešení problému se nepodílelo jen město, ale právě i organizátoři. Ti mají nejvíce zkušeností. Dohromady vytipovali pět míst. Tři budou na Smetanově náměstí, jedno na Toulovcově náměstí a další u schodů pod kostelem Povýšení svatého Kříže. Právě poslední dva jmenované budou hotové už do konce roku.

Zaplatí je město

Náklady na pořízení a instalaci ponese na svých bedrech město. „Cena jednoho sloupku se s jeho instalací vyšplhá na částku dvě stě až dvě stě padesát tisíc korun," informoval starosta Michal Kortyš.

První reakce na nové sloupky jsou pozitivní. „Není to špatný nápad. Mnoho prodejců má zařízení, která potřebuje zapojit do elektřiny. Navíc se nejedná o jednu akci za rok, která se ve městě koná," sdělila pořadatelka akcí Eva Novotná.

Výsuvné sloupky budou v době, kdy se nebude odehrávat žádá akce, v podzemí. Běžní kolemjdoucí si jich ani nevšimnou. Jevit se budou jako poklopy nebo dlažba.