Jsme řádní občané, platíme daně, dodržujeme zákony. Přesto nám život ztěžuje chování bezdomovců, kteří přespávají ve „hřbitovním domku". V okolí dělají nepořádek, bývají agresivní, žebrají a pijí alkohol.

Tak by se dal shrnout dopis, který na začátku ledna obdržel svitavský starosta David Šimek. Jeho pravost potvrdila redakci tisková mluvčí města Zuzana Pustinová. Vyjádření starosty se do uzávěrky tohoto vydání nepodařilo získat, protože je v současné době mimo město. Znění dopisu proniklo na internet a vyvolalo mezi místními občany debatu o tom, jak situaci řešit.

„Problémy s bezdomovci v této lokalitě jsou. Došlo dokonce k napadení jednoho z pracovníků. Na místě situaci v minulosti řešili příslušníci městské i státní policie," potvrzuje závažnost situace Šárka Řehořová, vedoucí svitavského odboru sociálních věcí a zdravotnictví.

Pomoc potřebným

„Hřbitovní domek" slouží bezdomovcům během zimy jako přístřešek. „Od roku 2012 poskytujeme v zimním období okamžitou pomoc v nezbytném rozsahu těm, kteří nemohou využívat sociální služby a kterým hrozí vážná újma na zdraví. Tato pomoc je nabízena bezdomovcům právě ve zmiňovaném „hřbitovním domku" v podobě poskytnutí přístřeší, zabezpečení tepla, stravy, usušení oděvů, možnosti osobní hygieny a využití čistého ošacení ze sociálního šatníku. Běžně ji využívá denně odhadem osm až dvanáct bezdomovců, kteří jsou povinni podrobit se nastaveným pravidlům. I v této skupině se vyskytují jedinci, kteří pomoc zneužívají, nepodrobují se řádu a vyvolávají konflikty s ostatními bezdomovci," vysvětluje Šárka Řehořová v reakci městského úřadu, kterou občanům přinese únorové číslo měsíčníku Naše město.


Ačkoliv řád zakazuje pití alkoholu, tak v praxi dochází k případům, že do noclehárny přijdou bezdomovci opilí. Pokud nedělají nepořádek a nejsou agresivní, tak je pracovníci nechají přespat. „Nemůžeme je přeci nechat zmrznout," dodává Šárka Řehořová. V opačném případě přichází na řadu strážníci a policisté. K případům agresivních bezdomovců nejčastěji vyjíždí příslušníci Městské policie Svitavy. Ti odmítají, že by situaci neřešili a snažili se problémy zametat pod koberec.

„Pokud se na městskou policii obrátí kdokoliv, a je–li to v její působnosti, strážníci, mnohdy i nad rámec svých povinností, pomohou. Zda se vyhýbáme problémům bezdomovectví a opilství ve městě, hodnotí zastupitelstvo. Ostatně naše činnost je doložena mimo jiné na webových stránkách města nebo z příspěvků na sociálních sítích a také z dokumentační techniky strážníků. Na konkrétní „nečinnost", je – li podána adresně, umíme odpovědět. Na obecná tvrzení někde na webu reagovat neumíme. Kvalifikované, věcné diskusi se nevyhýbáme," uvedl velitel městské policie Karel Čupr.

Ten také dodal, že poslední případ uvnitř domku strážníci museli řešit v noci na čtvrtek. Lidé bydlící kolem hřbitova však chtějí, aby se místo následků řešily příčiny. „Návštěva paní Řehořové ze sociálního odboru, zhruba jednou za měsíc, tento problém nevyřeší. Jistě by se našla vhodnější lokalita pro naše opilé bezdomovce, která by se nacházela mimo hřbitov a obydlenou lokalitu, tak, aby se nezneuctívala památka a pieta… Další problém s tímto umístěním bezdomovců je ten, že v letních měsících, kdy je domek uzavřený, se již tito občané mající k této lokalitě našeho města vztah, díky Vám, stahují již přímo na hřbitov, kde posedávají na lavičkách s vínem v plastových lahvích a obtěžují návštěvníky hřbitova. Jsou totiž již v této lokalitě pobývat zvyklí," stojí v dopisu starostovi, který podepsalo téměř padesát lidí.

Dočasné řešení

„Hřbitovní domek" má v budoucnosti nahradit jiný projekt. „Je pouze dočasným řešením," říká Šárka Řehořová. Město totiž již několik let připravuje projekt Šance.

Ve Svitavách má vzniknout humanitární centrum, jehož součástí bude azylový dům i noclehárna. Na jednom místě tak budou moci bezdomovci najít pomoc. Má to pro ně však svá ale. V projektu se totiž počítá s vytvořením přísných pravidel, která budou muset všichni zájemci bez výjimek dodržovat.

Bezdomovců se ve Svitavách nacházejí desítky, minulé léto jejich počet pracovníci městského úřadu odhadli na asi šedesát. Projekt Šance by měl pomoci většině z nich. Přesto se však zřejmě Svitavy problémů s bezdomovci definitivně nezbaví. Někteří problémoví jedinci totiž podle sociálních pracovníků netouží po návratu k normálnímu životu. „Bohužel, to je skutečnost, se kterou se budeme muset smířit," dodává Šárka Řehořová k tomuto problému.

Text dopisu, který obdržel starosta David Šimek

Dobrý den pane starosto,
před nedávnem jsem si koupila velice předražený byt (a ne jenom já) v lokalitě u hřbitova. Doufala jsem, že hřbitov a jeho blízké okolí je místem poklidným a tichým. Donedávna tomu tak bylo. Ovšem někoho z Vašeho úřadu nenapadlo nic jiného, než-li vybudovat ‚,ohřívanou nalévárnu", alkoholově závislých bezdomovců ze Svitav a okolních měst.

Ano, jak se píše na stránkách měsíčníku Svitavska, „pro tyto občany musíme mít srdce otevřené". To je sice hezké, ale před Vaše obydlí si tyto potřebné nenastěhujete. My se necítíme být méně řádnými občany než jste Vy. Řádně platíme daně a veškeré poplatky stanovené vyhláškou města, taktéž dodržujeme platné zákony.

Když už nemáte úctu ke svým řádným spoluobčanům, prosím mějte ji alespoň k zesnulým a jejich pozůstalým. Několikrát za den, přímo před branou hřbitova jsme my i pozůstalí svědky zásahů Městské Policie, Policie ČR i Záchranné služby. Naskýtá se nám pohled na osoby, které se neudrží pro opilost na nohou, postávají s cigaretou a vínem v plastových lahvích u ,,hřbitovního domečku," dělají zde hluk, napadají se mezi sebou, často se násilím domáhají vstupu do domečku, někteří i žebrají peníze a cigarety od kolemjdoucích. Návštěva paní Řehořové ze sociálního odboru, zhruba jednou za měsíc, tento problém nevyřeší. Jistě by se našla vhodnější lokalita pro naše opilé bezdomovce, která by se nacházela mimo hřbitov a obydlenou lokalitu, tak, aby se nezneuctívala památka a pieta.
Rovněž tak si dovedeme představit tento ,,domeček u hřbitova," opravený a využitý třeba jako cukrárna právě pro návštěvníky hřbitova s možností zakoupení například svící a kytic, což by ke hřbitovu patřilo více. Další problém s tímto umístěním bezdomovců je ten, že v letních měsících, kdy je domek uzavřený, se již tito občané mající k této lokalitě našeho města vztah, díky Vám, stahují již přímo na hřbitov, kde posedávají na lavičkách s vínem v plastových lahvích a obtěžují návštěvníky hřbitova. Jsou totiž již v této lokalitě pobývat zvyklí.

Děkujeme za zamyšlení se a zvážení řešení celé této situace.

S pozdravem občané města Svitavy a pozůstalí po zesnulých pochovaných na hřbitově ve Svitavách.

Pravost znění tohoto dopisu potvrdili pracovníci Městského úřadu Svitavy.