Přístavba byla poslední budovou, která potřebovala odborný zásah. Práce však zdrželo jednání s archeology. V lokalitě totiž archeologové objevili část dávného Kostkovského města.

Tento nález potěšil historiky, ale poněkud zkomplikoval situaci stavbařům. Kvůli němu musel být přepracován původní plán prací.
Své připomínky k němu řekli i památkáři a odborníci z Akademie věd. Nakonec však došlo k dohodě, s níž byli všichni spokojení. „Nalezli jsme variantu schůdnou jak pro památkáře, tak pro Litomyšl," uvedl místostarosta Michal Kortyš.

Stavba, jež je ve vlastnictví města, byla na zkolaudována na konci června. Stavební firma tedy práce stihla v domluveném termínu. V objektu odborníci nalezli drobné vady, které budou v blízké budoucnosti odstraněny. „Nejpozději by to mělo být do dvacátého července," vysvětlila tisková mluvčí města Jana Bisová. Podle místostarosty nyní vyhlásí Univerzita Pardubice výběrové řízení.

Pro svatebčany 
i studenty

V něm má najít dodavatele pro knihovnu s galerií v horním patře budovy. Ta má být určena pro studenty, ale po dohodě s akademiky by měla být přístupná i občanům Litomyšle.

V dolním patře se nachází místnost, která bude mít více funkcí. Město ji chce využívat jako obřadní místnost pro svatebčany. Univerzita pak jako aulu fakulty restaurování.

„Tato budova dříve sloužila jako skladiště a byla v neutěšeném stavu. Teď si myslím, že prostory jsou kulturní a odpovídají vysokému standardu, na který jsme v Litomyšli zvyklí," dodal místostarosta Michal Kortyš.

Rekonstrukce byla financována z dotací. Tedy stejně jako práce na dalších objektech projektu Revitalizace zámeckého návrší, které dohromady stály čtyři sta milionů korun. Opravenou budovu však v současné době poněkud hyzdí prostor před ní. Město na vlastní náklady plánuje předláždění prostoru ve směru k silnici na Českou Třebovou a napojení na zámecké návrší.Slíbená je i úprava tamní zeleně.

Přeměnu nevzhledné budovy na multifunkční centrum měla na starosti firma PKS stavby, která si staveniště převzala v zimě.
Původně však byla vybrána společnost Hochtief CZ.

Změna dodavatele stavby nastala kvůli sporům s archeology. Nová verze stavebního plánu totiž kvůli změnám přesáhla povolenou výši a muselo se vypsat nové výběrové řízení.Někteří občané si tehdy kladli otázku, co by se stalo, kdyby nebyla budova hotová do konce června.

„První názor říká, že nezrealizování by mohlo být pokutované v objemu dostavby, a druhý pohled je ten, že by byla ohrožena celá dotace," vyjádřil se tehdy starosta Litomyšle Radomil Kašpar.

O začátku stavby jsme Vás již informovali v tomto článku.