Krabičky od cigaret, pet lahve, plechovky, ale i pneumatiky či záchodová mísa. To vše našli o víkendu děti i dospělí v rámci akce Ukliďme Česko.

Pomoci přírodě v blízkosti hřiště „Wembley" se rozhodli i lidé z Dobrovolnického centra. „Lokalita je na ráně, lidé sem chodí na procházky, ale je toho tady více, než jsme čekali. Množství odpadu odpovídá černé skládce," řekl po krátké chvíli sbírání Jakub Mašek. S dalšími třemi lidmi objevil pytle s odpadky a dokonce i pneumatiku. „Čtyři lidi na sbírání odpadků, to je velký úspěch a zároveň příležitost, jak se zapojit s dobrovolníky nejen do akcí pro děti a seniory, ale i pro přírodu," dodal Jakub Mašek, který stihl během dne uklidit nejenom kus Litomyšle, ale i Poličky.

Nebyli však jediní, kdo se vydal sbírat odpadky. Rodiče s dětmi ze sdružení Generace 89 se vydali čistit příkopy u silnic, které vedou z Litomyšle. Podařilo se jim také sebrat nepořádek v údolí potoka Drahoška. „Nebaví nás chodit kolem bince, který máme v blízkosti domu," zdůvodnila účast na akci Michala Vavřínová. S úklidem jí pomáhaly i děti. „Jsou zvyklé třídit i uklízet odpad. Manžel vozil nepořádek i v kočárku, když se s nimi vracel z procházky," dodala s úsměvem. Radost z čistého kousku přírody nepokazili sběračům ani neomalení lidé, kteří se neštítili z auta vyhodit balíček sušenek na hlavy dobrovolníků.

Hloupý zlozvyk

„Máme dobrý pocit, že to minimum jsme mohli udělat. Navíc jsme měli možnost se sejít při příjemné akci," řekl Jan Vavřín. Spolu se svou rodinou zaplnil nepořádkem nejeden pytel. Jako parta více jak dvaceti lidí si všimli i toho, že v určité lokalitě se opakuje druh odhozeného odpadku. Je to nejspíše smutný příklad, že ti samí lidé opakují svůj zlozvyk a nejsou schopni dovést odpadky do popelnice, kontejneru či sběrného dvora.

Více jak tuna odpadků skončila v pytlích, které odvezou během dneška lidé ze Správy a údržby silnic, kteří tak podpořili celou akci.