Dostanou se ještě do města na Malé Hané poslední filmové trháky? Tuto otázku nyní řeší radní v Jevíčku. Místní biograf není moc navštěvovaný, dotace do Jevíčka nepřijde a co bude dál. Starosta Roman Müller doufá, že dosáhnou na jinou technologii promítání a nebudou muset digitalizovat kino za miliony.

V Jevíčku hraje kino pouze v sobotu. Vzácně se tady konají představení pro děti. „Nejraději bych tu viděl filmové taháky, ale když to lidé neznají, tak stejně přijde šest lidí. Na dětské filmy to bývá lepší, třeba padesát diváků. Dobré byly Vratné lahve se Zdeňkem Svěrákem nebo jiné české filmy, třeba Ženy v pokušení," uvedl starosta Roman Müller. Do města se nové filmy někdy dostanou už měsíc po české premiéře. Ale ne vždy. „Záleží na tom, kdo snímky vybírá. Před časem jsme nasadili snímek, který se tady kdysi točil a v němž byla spousta místních komparsistů. A přišlo stejně jenom šest lidí, myslel jsem, že přijde třeba šedesát, sedmdesát lidí, že se na plátně poznají," podotkl starosta.

Jevíčské kino má kapacitu 230 sedadel. Provozuje ho město. „Máme zaměstnance na dohodu. Přišel sem po vojně a padesát let pracuje u kinematografie, je to jeho koníček. Ale i zde je potřeba marketingově působit," říká Roman Müller. Snaží se do kina lidi přilákat. Ke každému filmu tisknou speciální plakáty. Jenže od července se situace ještě zhorší. V létě totiž přestanou distributorské firmy dodávat filmy na kotoučích. Jak to bude s kinem v Jevíčku, není zcela jasné. „Za to základní, jako je přehrávač, dataprojektor, bychom dali 250 tisíc korun, a to bez toho, že bychom udělali digitalizaci. Byl by to jen přechod na jiný způsob promítání než na klasickém filmu. Není to sice moc, ale je to další investice," vysvětlil starosta.

Jiný sál?

Je ale pesimista. Nepředpokládá totiž, že by byli schopni úpravami zvýšit návštěvnost. Možností je více. V úvahu připadá také úprava kina na multifuknční sál. „Byli jsme se podívat v Hranicích na Moravě, kde je takové divadélko. Mají tam rovnou podlahu a vyjíždí pódium nebo vyjížděcí stupínky jako ve svitavské Fabrice. Mohli bychom tak udělat sezení, vznikl by multifunkční sál. Tak jsme si říkali, jestli by nebylo lepší jít do toho a využívat budovu kina jinak," přibližuje starosta Müller.

Města v okrese dostala peníze na digitalizaci kina. Technologii 3D spustí v Litomyšli. Moderní kino už mají Svitavy.