Poslední zastávkou prezidenta republiky Miloše Zemana na jeho třídenní cestě po Pardubickém kraji bylo město Svitavy. Na besedu s občany do sálu svitavské Fabriky dorazil krátce po poledni. Přivítal ho plný sál. Mezi lidmi byli jak příznivci, tak odpůrci hlavy státu.

V řadách občanů tak seděl například i Vlastimil Pechanec, muž, který byl v roce 2003 odsouzen za rasově motivovanou vraždu Roma.

Na diskuzi hlavu státu doprovodil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický i starosta Svitav David Šimek. Starosta tak hned v úvodu poprosil prezidenta o pomoc při další podpoře sportu v evropském městě sportu, hejtman zase upozornil na vleklý problém silnice R35 a ponoukal k rychlému řešení této komunikace. „Pardubický kraj nezbytně potřebuje rychlostní komunikaci R35 z Hradce do Mohelnice. Po silniční síti v našem kraji se skutečně nedá jezdit," postěžoval si Martin Netolický.

Setkal se s občany. Došlo i na trenky

Dále se probírala tradiční téma, tedy zaměstnanost či průmysl v regionu. „Vyrostla nám tu celá generaci lidí, kteří žijí ze sociálních dávek a nechtějí pracovat," jmenoval původce sociálních problémů prezident a vyjádřil svůj postoj k této skupině a k řešení situace.

I v posledních dnech propíraná imigrace přišla na přetřes. Podle Miloše Zemana je migrace organizovaná, hovořil o síti převaděčů, která by nevznikla jen tak ze dne na den. Evropská unie podle něj nedokáže uhlídat své vnější hranice, a to je její problém.

Došlo i na obligátní červené trenky. Ty hlavě státu věnoval jeden z podporovatelů nedávné akce skupiny Ztohoven. „Pan prezident přijel možná naostro, proto mu jedny trenky daruji," začal svou řeč dotazující z publika. Miloš Zeman ale zareagoval docela vtipně. „Nejspíš jste přišel naostro. Je tady teplo, tak vám snad nehrozí poškození reprodukčních orgánů," zvedl hozenou rukavici prezident za potlesku velké části přítomných občanů.

Přestřižení pásky se nedočkali

Miloš Zeman se pak podle plánu přesunul do parku, kde poklepal na základní kámen nového závodu firmy INa, díky němuž bude na Svitavsku vytvořeno několik stovek pracovních míst.

„Dozvěděl jsem se, že na kámen se klepe pětkrát. Jednou do každého rohu a naposled do středu. Doufám, že po našem poklepu se kámen nerozpadne," poučil přítomné Miloš Zeman.

Kolona se z parku přesunula před zrekonstruovaný hotel Slavia na náměstí Míru. Přestřižení pásky, a tedy otevření staro-nového hotelu, se však Svitavští ani přítomní novináři nedočkali. Vše se odehrálo v uzavřené společnosti a po aktu se prezident dočkal zaslouženého obědu právě v nové restauraci.

Tisková konference, kde se mimo jiné zástupci médií dozvěděli, že jsou novináři milí lidé, pak uzavřela prezidentovu třídenní cestu po Pardubickém kraji.