Na náměstí T. G. Masaryka ho přivítala tisícovka lidí a dvě stě žáků základních a mateřských škol. „Je to skvělé, že si do svého plánu návštěv zařadil i Moravskou Třebovou. Je to pro město čest přivítat zde hlavu státu," věří Marie Blažková.

Návštěva prezidenta se líbila i dětem z moravskotřebovských základních škol a to nejen proto, že nemusely sedět ve školních lavicích. „Je celkem fajn, líbí se mi, že ho můžu vidět tady na náměstí," konstatoval s úsměvem Ricardo Tesolin.

Po úvodních proslovech se na hlavu státu snesly otázky, které odrážely nespokojenost obyvatel města. Moravská Třebová se potýká s vysokou nezaměstnaností, a tak se některé týkaly ekonomických otázek současnosti i kauz, které jsou už staršího data, ale stále se vyšetřují, jako například nákup vojenských letounů Casa. Na přetřes se dostal také problém majetkových přiznání. „Petice pro majetková přiznání má už více než sto padesát tisíc podpisů. Je to nejrozsáhlejší petice v dějinách země. Podle zákona může být nakradený majetek zabavený," ujistil občany prezident. Citoval jednoho italského politika, který mu řekl: „Mafiána nejvíc potrestáte ne tím, že ho pošlete do vězení, ale tím, že mu zabavíte nakradený majetek."

Na přetřes se dostala také otázka dobrovolných hasičů a nedostatku peněz na jejich vybavení. Prezident souhlasil, že si jejich práce zaslouží ocenění, protože jsou v mnoha obcích jediným spolkem a nedělají jen požární sport, ale pomáhají s kulturou a při dalších činnostech. „Za to bych jim chtěl poděkovat," řekl prezident Zeman. V této souvislosti se zmínil, že vítá kroky ministra vnitra Martina Peciny, který chce zlepšit postavení hasičů i policistů u nás. „Dne 28. října jmenuji velitele profesionálních hasičů generálem, protože vím, že hasiči po tom touží. Chtějí mít ve svém čele generála," zdůraznil prezident s tím, že je to jeho výraz úcty k práci hasičů.

Po mítinku s lidmi zavítal Miloš Zeman na moravskotřebovskou radnici, kde se pozdravil se zástupci města, okolních obcí i místními podnikateli. Poté se přesunul s doprovodem do vojenské střední školy, kde měl na programu besedu se studenty.