V rámci pobytu studenti navštívili památky města, se zájmem si prohlédli nové sportovní areály a místa pro zájmovou činnost občanů a dle jejich hodnocení i překrásné okolí Moravské Třebové. Součástí pobytu studentů byla i tradiční gastronomická soutěž mezi odbornými školami „Gastronomický souboj národů – žáků odborných škol z Čech, Moravy a Slovenska." Letos ji organizovala naše škola a to ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR a městem Moravská Třebová.
Flambování, dezerty i nápoje

Zvládnutí soutěžních kulinářských dovedností žáků škol bedlivě hodnotila odborná profesionální porota pod vedením Jakuba Sedláčka, držitele Zlaté medaile M. D. Rettigové. Komise to neměla vůbec lehké, neboť musela zhodnotit obor kuchařů, kde soutěžní úkol byl příprava čtyř porcí mezinárodního pokrmu z vepřové panenky s vhodnou omáčkou a dvěma přílohami v časovém limitu pětačtyřiceti minut,. Zástupci oboru kuchař-číšník měli za úkol připravit čtyři porce dezertu z flambovaného ovoce a u studenti oboru číšník připravovali čtyři porcí míchaného nápoje dle vlastní receptury s jednou povinnou složkou v nápoji v časovém limitu patnáct minut a to vše při pódiovém vystoupení soutěžících. Komise nakonec rozhodla o umístění:

1. Integrovaná střední škola Moravská Třebová
2. Střední škola obchodu,řemesel a služeb Žamberk
3. Stredná odborná škola obchodu a služieb Žiar nad Hronom

Důležité však bylo zachování mota soutěže, které bylo – něco profesního odevzdat a něco se naučit – a to se nám všem povedlo. Po vyhlášení výsledků následovalo i setkání účastníků s představiteli města na radnici.

Jménem organizátorů soutěže a účastníků bych chtěl poděkovat vedení města Moravská Třebová a všem sponzorům za ochotu podílet se na průběhu této prestižní akce.

Ladislav Klemeš, ISŠ Moravská Třebová