Ředitel svitavské „obchodky" Libor Pavlík začal na konci června dávat učitelům výpovědi. Proč? Na školu se přihlásilo málo dětí. „Po přijímacím řízení bylo jasné, že dojde ke snížení počtu žáků zhruba o třicet. Prostředky na platy a provoz se přidělují podle počtu žáků a studentů. Přepočet bude k 30. září, tím pádem nám zřizovatel přidělí méně peněz," vysvětlil Libor Pavlík. Spočítal, jaké budou mít učitelé úvazky, kolik peněz dostane škola na výplaty. „Situaci jsem projednal s odbory 11. června. Vzaly na vědomí, že dám výpověď dvěma učitelům a jedné vychovatelce. Přemýšlím o tom, jakým způsobem budu řešit prostředky na platy nepedagogických pracovníků," upřesnil ředitel.

Učitelům se ale nelíbí, že situaci ředitel nezačal řešit dříve, ani na případné propouštění neupozornil. Přihlášky na střední školy musely děti podat do poloviny března. Už podle nich mohl tedy vědět, že v novém školním roce obchodka neotevře tři třídy, ale jen dvě a pedagogů bude přespočet. „Považujeme za neetické, že se problémy začaly řešit až 11. června. Teprve 20. června řekl pan ředitel konkrétní jména učitelů, kteří by měli odejít. S nimi to ale řešil až 25. června," konstatovala učitelka Iva Štrychová, která se jednání odborů s vedením školy účastnila. Odboráři řediteli navrhovali možná řešení. „Řediteli jsme navrhovali i zkrácené úvazky. Nepodařilo se nám ho přesvědčit, aby dal učitelům šanci a čas, aby si mohli hledat jinou práci," uvedla Iva Štrychová.

Propustit

Zkrácené úvazky by kantorům pomohly, protože o prázdninách si jen stěží najdou nové místo. Ředitel ale stojí za svým rozhodnutím, „přebytečné" učitele propustí. „Zkrácené úvazky situaci neřeší. Pro mě řeší situaci zaměstnanec, který má plný úvazek, dostane plný plat, eventuelně osobní ohodnocení a odměny," řekl Libor Pavlík. Je přesvědčený, že podobné problémy řeší i jiné školy.

Proč se ředitel rozhodl dát výpovědi v červnu, je podle něho jasné. Výpovědní lhůta je dvouměsíční, to jsou prázdniny, k tomu tři měsíce odstupného, tedy září, říjen, listopad. „To je prakticky konec tohoto rozpočtového roku a já musím tuto organizaci připravit na to, aby fungovala, jak má. Na příští období, tj. na další kalendářní rok dostaneme na platy o jeden milion a něco méně snížením počtu žáků," kalkuloval Libor Pavlík.

Jako první dostal výpověď Jaroslav Klodner. Pedagog, který v této škole učil matematiku přes třicet let. „Nejvíc nás zaráží, že ředitel přijal novou učitelku matematiky, respektive jí změnil pracovní smlouvu z doby určité na neurčitou. Jaroslava Klodnera zastupovala, když byl dlouhodobě nemocný," poznamenala jedna z učitelek, která chce raději zůstat v anonymitě. Měli zkušenosti s tím, že zástupy skončí v době, kdy se učitel po nemoci vrátí zpět do školy. Ale Jaroslav Klodner dostal výpověď. „Nemám pro něho úvazek. Nemám tolik hodin, aby tady mohli učit dva až tři učitelé," obhajoval své rozhodnutí ředitel Pavlík.

Jaroslav Klodner nechápe. „Vidím v tom jiné zájmy, než že bych byl nadbytečný," konstatoval Jaroslav Klodner. Ještě před dvěma lety seděl v ředitelském křesle, ale Pardubický kraj ho nečekaně sesadil za údajné pozměňování účetních dokladů. Soud ho očistil, ale kraj se proti rozhodnutí odvolal. Jaroslav Klodner vidí možné souvislosti. „V současné době probíhá odvolací řízení. Pokud bych jej vyhrál, abych se mohl vrátit do funkce ředitele, musel bych být zaměstnancem školy. Myslím si, že to je hlavní důvod, proč jsem dostal výpověď," mínil odvolaný ředitel a dnes už také propuštěný učitel.

Žaloba

Jaroslav Klodner se s tímto rozhodnutím nehodlá jen tak smířit. „Proti výpovědi z pracovního poměru podám žalobu. Předpokládám, že se obě tyto záležitosti u soudu potkají," uvedl. Není si vědomý, že by byl špatným učitelem, nebo že by proti němu byly někdy výtky. „Domnívám se, že jde o naprosto osobní záležitost. Člověk, kterého jsem před lety přijal jako svého zástupce, se mi dnes těžce mstí. Možná proto, že jsem ho před dvěma lety z funkce zástupce ředitele odvolal," řekl Jaroslav Klodner.

Ve hře jsou ještě dva učitelé, mezi kterými se má rozhodnout, který školu opustí. Kdo to bude? „Nyní čekám na předběžný souhlas odborů, abych mohl rozhodnout, kdo dostane výpověď další," dodal Libor Pavlík.