To on dohlédne na to, v kterých budovách budou uloženy tisíce tun různých druhů munice. „Vybrali mě nejen proto, že jsem místostarosta, ale jsem také odborník," míní Pražan.

Řešil jste s ministrem obrany také to, zda by měl být seznam skladované munice veřejný či nikoliv?
To se na jednání neprobíralo. To v první řadě není důležité. Záleží především na tom, aby munice po převozu byla uložená správně.

Seznam munici budete mít k dispozici, ale dostane se i k veřejnosti, aby se rozplynuly obavy lidí z okolí?
Není to potřeba, ale pokud dostanu svolení ke zveřejnění druhu skladovaného materiálu, nebudu s tím mít problém. Je pravda, že se nejedná o státní či armádní munici, tudíž tu neexistují žádné tajnosti. Jde o munici firem a uvidíme, jestli ony samy budou chtít seznam zveřejnit. Nedokáži zatím říct, jak to funguje.

Snažíte se dohodnout i na tom, abyste kompetenci k případnému zveřejnění měl?
Teprve od pátku vím, že budu znovu pracovat v muničním skladu. S žádnou firmou jsem se ještě nesetkal. Budeme to řešit teprve tehdy, až je kontaktuji.

Budete jakýmsi dozorcem nad skladováním munice. Upozorňoval jste na to, že je nutné některou munici oddělovat. To budete mít také na starost?
S tím nám pomůže vojenský útvar muničního skladu v Týništi nad Orlicí, kde je velení. Já jsem v oboru skoro dva roky nepracoval, takže z toho člověk pochopitelně trochu vypadne. Doufám, že mi vyjdou vstříc, protože tam mám spoustu známých a bývalých kolegů. Snad nebudou žádné potíže.

Vyžádal jste si sestavení vlastního týmu odborníků. Kolik členů by měl mít?
Dolaďujeme to. Opravdu bych byl rád, kdybych si takové spolupracovníky mohl vybrat. Má představa je taková, že na manipulaci s municí naprosto stačí tým čtyř až pěti lidí. Ale jak to bude dál, to je teď těžké říct. Třeba se nakonec podobný tým expertů ani nesestaví.

Naznačil jste, že jsou to vaši bývalí spolupracovníci.
Rád bych sehnal lidi, kteří by se mnou zase pokračovali. Bude to složité v tom, že půjde o zaměstnání na rok, možná i méně. A já si nejsem jistý, kdo bude ochotný vzdát se své současné práce. Chci oslovit i ty, kteří po dřívějším zrušení skladu nenašli práci.

Jací jsou to odborníci?
Jsou to lidé, co prošli školením u báňského úřadu a byli seznámení s tím, jakým způsobem mohou manipulovat s municí nebo jaká je její konstrukce. To je takový malý pyrokurz. Takoví lidé musejí vědět, jak se vše skladuje.

Přál byste si, aby ve vaší vyvolené sestavě seděl také člověk zastupující majitele munice?
Zatím jsem nad tím až tak konkrétně nepřemýšlel, ale podobné variantě bych se asi nebránil. Bylo by dobré, aby také oni věděli, jak se s materiálem zachází.

Termín převozu je stále neznámý. Umíte si představit, zda by se dala stihnout původní lednová cesta do Květná?
Nebude to jednoduchá záležitost. Nejtěžší bude kontrola munice. Tedy – vytáhne se z vrbětického skladu, pyrotechnik ji musí prohlédnout, nejspíš ji zakonzervuje i vlastní plombou, aby měl jistotu, že sem přišla zkontrolovaná. Potom záleží na tom, kolik lidí na takovou operaci nasadí policie i armáda. Samotný převoz už je rychlý a bezproblémový.

Jak dlouhá to může být procedura?
Prohlédnutí munice má dlouhodobější horizont. Musel bych vzít kalkulačku a přelouskat to v hlavě.