Nastěhovali se tam řemeslníci. Malují, částečné vyměňují okna a přestavují sprchové kouty. Více porodů zaměstnanci zvládají.

Nejedná se však o neobvyklou věc, na kterou by se museli doktoři a sestřičky připravovat. „Vše je dopředu naplánované. Podobné situace koordinuje vedení Nemocnice Pardubického kraje. O uzavření oddělení v Ústí nad Orlicí jsme věděli dlouho dopředu," řekl ředitel svitavské nemocnice Pavel Kunčák.

Jedou naplno

Od začátku měsíce se narodilo ve Svitavách více jak sedmdesát dětí a to měsíc zdaleka nekončí. Průměrně se jich přitom za měsíc v loňském roce narodilo šedesát tři. Čtrnáct lůžek a tři sály jsou tak plně vytížené. Personál má plné ruce práce a vše mnohdy zvládá s vypětím všech sil. „Občas oželíme svačinu. Pauzy na oběd si také zkracujeme," prozradila sestra Petra Smolíková. S tím souhlasila i její kolegyně. „Miminka a maminky mají zkrátka přednost," dodala Pavla Lišková.

Spokojenost

Zavřená porodnice znamená pro některé rodičky zvýšené nároky na cestování. Z okresu Ústí nad Orlicí se nabízí například možnost jet do Svitav nebo do Rychnova nad Kněžnou. „Žádná komplikace to pro mne nebyla, je to docela blízko. Dalo se to v pohodě zvládnout," sdělila Marcela Kučerová. Na otázku, jak vnímá zvýšený provoz na pokojích, odpověděla s úsměvem. „Sestřičky to mají hodně náročné. Jsou však hodné a ohleduplné. Snaží se," pochválila personál maminka z České Třebové.

Brány porodnice v Ústí nad Orlicí se otevřou v pondělí po šesté hodině ranní. Ve Svitavách si tak budou moci brzy oddechnout.