Malé i velké, organizované i neorganizované skupinky zvědavců proudily po celý den charitou a jitřily své smysly prostřednictvím různorodých a nevšedních zážitků.

Zážitky pro smysly

Čichové buňky povzbudila vůně vanilky mísící se s vůní ryb. Sluchová čidla pookřála při vyprávění rybářů, řezbářů a pánů farářů. Pastvu pro oči představovala všudypřítomná vánoční aranžmá a dekorace inspirované tvorbou Josefa Lady. Chuťové pohárky si přišly na své při ochutnávce perníčků a cukroví. 
O řadu zajímavých podnětů nebylo ochuzeno ani hmatové a pohybové ústrojí, neboť velcí i malí hosté si mohli pod odborným
řezbářským dohledem „rýpnout" do kousku lipového dřeva, z nějž byl na konci dne poznatelný základ lžíce.

Bylo možné si vyzkoušet i zdobení perníčků a s velkým ohlasem se u rybářů setkalo „chytání " dobrovolníka (nejčastěji z řad doprovázejících vyučujících) pomocí vrhací sítě. Paradoxem bylo, že málokteří svou paní učitelku „obětovali " dobrovolně.

Nevšední zážitky

Čas adventu bývá pro mnohé obdobím nevšedních zážitků, o něž tak na charitě nebyla nouze. Keramická dílna se proměnila ve vodní svět, v němž bylo k vidění množství živých i preparovaných ryb a rybiček, které reprezentovaly nejběžnější druhy této fauny u nás. Mezi živé zástupce a doslova výstavní kusy patřil zejména osmdesáticentimetrový vzrostlý amur či tolstolobik. O zajímavé povídání a vrhání sítěmi se postarali František Kopiště a Petr Feit z Rybářského sdružení Vysočina Polička. Živé ryby, coby edukační materiál, poskytlo Rybářství Litomyšl.

Dřevodílna zůstala i během výstavy věrná svému původnímu určení, ale přivítala vzácné hosty – řezbářské mistry pana Malého staršího a mladšího ze Sebranic, kteří ochotně představovali své umění a krásu tohoto řemesla.

Tajemná nehybná postava v černé kápi čekala na návštěvníky ve výtvarné dílně. Aby sedící postava obživla, bylo nutné uhodnout (a znázornit do písku) původní symbol křesťanství. Nápovědy, obrázky s nejrůznějšími symboly, byly rozvěšeny všude kolem, ale správná odpověď byla jen jedna. Po odtajnění se v kápi skrývající pan farář poutavě rozhovořil o tom, proč je ryba pravděpodobně nejstarší z křesťanských symbolů a jak se pojí s Vánocemi. Všichni tři faráři, Miloslav Brhel, Lukáš Pešout i Jiří Tengler, se svého úkolu zhostili s velkým zaujetím.

Malé trhy

Společenská místnost na závěr mohla způsobit zejména vítr v peněženkách, neboť zde bylo možné zakoupit výrobky a adventní věnce klientů ze středisek AC dílny, Denní stacionář a Otevřené dveře, dále tu své zboží nabízelo Karmelitánského nakladatelství, ke koupi byly i medové a voskové výrobky od včelaře Miroslava Gliera z Nového Města na Moravě a perníčky Ivy Liškové z Makova.

Velký dík na závěr patří nejen všem zaměstnancům a vystupujícím hostům, ale zejména návštěvníkům, kteří si ve svém diáři nalezli volnou chvíli a přišli k nám potěšit oko i ducha, neboť jejich zájem a ocenění bývají tou největší odměnou pro všechny, jež se na zajištění výstavy podílejí.

JANA DOBROVOLNÁ, Oblastní charita Polička