Noc z 18. na 19. prosince si totiž vybrali jako datum, kdy spustí velkou kontrolní akci. Té se účastnily asi dvě desítky lidí. Zajímalo je nalévání alkoholu dětem i dodržování bezpečnostních předpisů. Nejpočetněji byli zastoupení policisté, kteří při společné akci kontrolovali návštěvníky. „Dnes se zaměřujeme na prodávání alkoholu mladistvým. V případě, že bychom někoho takového našli, by na místě řešila situaci pracovnice Orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD). My bychom zjišťovali, kdo jim nalil," uvedla policejní tisková mluvčí Hana Kaizarová.

Podle některých průzkumů se česká mládež umisťuje na předních příčkách statistiky pití alkoholu v Evropě. Výsledky akce však tyto průzkumy nepotvrdily. Policistům při kontrole nadýchala sedmnáctiletá dívka. Měla v krvi 0, 25 promile. Posledním, kdo měl ten večer problémy, byl stejně starý chlapec. U něj alkoholtester ukázal 0,19 promile. Strážcům zákona sdělil, že si dal jedno pivo. Ani jeden z nich na policejní služebně neskončil a vše se bude řešit na „sociálce".

„Záleží to na tom, kolik tomu dítěti nebo mladistvému je. Tady v tom případě, kdy mu bylo sedmnáct let a nadýchal 0,19, se to řeší pohovorem na OSPOD. Pokud by se jednalo o dítě pod patnáct let, tak by postup byl jiný. Odvezli bychom ho na policii a tam by si pro něj museli přijít rodiče," uvedla Eva Huschková ze svitavského odboru sociálních věcí. Pokud by dítě bylo silně opilé, tak by na místo musela také záchranná služba. Podle současných zákonů je viníkem ten, kdo dítěti nalije alkohol.

„V případě, že se nám pachatele podaří zjistit, zpracujeme spis a předáme na přestupkovou komisi na městský úřad. Když osoba opakovaně umožní dítěti přístup k alkoholu, tak se může jednat o trestný čin," dodala Hana Kaizarová. Z policejních statistik vyplývá, že v roce 2015 nemuseli ve Svitavách řešit žádné opilé dítě mladší patnácti let. Stejná kontrolní akce se konala o týden dříve také v Litomyšli. Ani tam nenarazili na závažné problémy.