Na sobotu připravují České dráhy další jízdu „mikulášského parního vlaku" na lokální železniční trati z Chocně přes Vysoké Mýto do Litomyšle.

Tentokrát vyjede souprava poprvé deset minut po osmé hodině ranní z choceňského nádraží, z Litomyšle se vydá nazpět k Chocni v 10.40 hodin. Druhá jízda začne v Chocni ve dvě odpoledne, z Litomyšle je stanoven odjezd na 16.07 hodin. Na čtyřiadvacetikilometrové trati, vedoucí přes osm sídel z větší části údolím řeky Loučné, zastaví vlak na několika „štacích", samozřejmě na vysokomýtském nádraží a na zastávce Vysoké Mýto město. Při zastávce ve stanici Cerekvice nad Loučnou se někteří cestující budou možná zajímat o expozici železniční dopravy ve zdejší nádražní budově.

Již při odjezdu z Chocně nebo naopak z Litomyšle bývá souprava obvykle hodně zaplněná zájemci o staré vagony, mašinky a vybavení. Na některých zastávkách se v minulých ročnících stávalo (například v Cerekvici nad Loučnou nebo v Hrušové), že další čekající se již do vlaku vůbec nevešli, takže Mikuláš spolu s rozjíveným čertovským doprovodem, kteří v průběhu jízdy procházejí vagony a nadělují dětem dobrůtky, se nemohli protáhnout přeplněnými vozy a v některých kupé způsobili delší přítomností doslova „plačtivé údolí".

Tato „mikulášská jízda" patří vedle jízd „mikulášského vlaku" z Letohradu na Králicko a divokých jízd „pekelného spřežení" na vysokomýtském rynku k nejtradičnějším připomínkám Mikuláše pro děti i dospělé ve východní části Pardubického kraje.

(jko)