Své stroje tu vystavili nadšenci z Litomyšle a okolí. A bylo se opravdu na co dívat. Návštěvníci nejen stroje okukovali, ale také se zapojili do soutěže a vybrali nejhezčí motocykl a automobil. Jejich majitelé získali keramický pohár starosty Litomyšle.

Mezi motorkami se lidem nejvíce líbila Jawa 500, na které na kolonádu dorazil sběratel Vojtěch Vomočil z Litomyšle. „Od renovace už uteklo asi deset let, teď už ji jen leštím. Ta práce na opravě ani spočítat nejde," řekl Vojtěch Vomočil, který má doma ještě více historických motocyklů a v sobotu ho lidé potkali na kolonádě v uniformě četníka. Druhé místo přisoudili návštěvníci Miroslavu Teleckému za Pragu 500. Pohár za třetí místo převzal Petr Lorenc, který přijel na Jawě 500 se sajdkárou.

Krásnou podívanou nabídly také historické automobily. Lázeňské hosty nejvíce oslovil Ford T, se kterým do Litomyšle přijel Josef Flídr z Horního Újezdu. Jednalo se o nejstarší automobil, který v sobotu ve městě zastavil. Ford byl totiž vyroben už v roce 1915. „Vůz je na inzerát dovezený ze zahraničí. Byl v hrozném stavu, dělali jsme na něm tři roky a pořád ho vylepšujeme. Všechny součástky se dají koupit v originále," podotkl majitel krásného vozu Josef Flídr. Od starosty Michala Kortyše převzal pohár za eleganci.

Lidem se také líbil Wanderer Miroslava Jány z roku 1933. „Koupil jsem ho na inzerát a čtyři roky jsme ho s manželkou opravovali. Wandererů mám více, toho prvního jsem našel ve stodole u babičky," prozradil Miroslav Jána. Pohár za třetí místo patří Jaromíru Hubáčkovi za Tatru 52.

(jik)